kandallo webaruhaz logo

Facebook

Néhány fontos szabály vízteres kandalló telepítése esetén

Nem véletlen, hogy a legtöbben egy vízteres kandalló mellett döntenek, ha régi gázos, vagy vegyes tüzelésű kazánjukat szeretnék lecserélni egy ilyen hangulatos tüzelőberendezésre.
De mikre is kell mindenféleképpen odafigyelnünk egy ilyen rendszer telepítésénél? Lássuk most ezek közül a legfontosabbat. Az első az tulajdonképpen nem is a telepítéssel kapcsolatos, hanem az előkészítési folyamattal. Lényeges ugyanis, hogy mielőtt kiválasztanánk új kandallónkat, előbb felméressük otthonunk hőigényét egy szakemberrel. A hőigényt ugyanis nem csak egyszerűen a felfűtendő légköbméterek határozzák meg, hanem az is, hogy otthonunk milyen szigetelési mutatókkal bír. Ezek pontos kiszámításához pedig megfelelő szakmai tudásra van szükség. A túlméretezett (mármint teljesítmény szempontjából) kandalló hosszútávon igen sok kellemetlenséget okozhat.


Ha ezzel megvagyunk, akkor most már valóban nézzük a vízteres kandalló telepítésével szorosan összefüggő, lényeges kérdéseket. Ha például a rendszer nyitott, akkor fontos, hogy az a lakás légteréhez egy nyitott tágulási tartállyal kapcsolódjon. Emellett szintén lényeges, hogy a rendszert úgy alakítsuk ki, hogy működése során folyamatosan biztosítva legyen számára a levegőztetés. És ha már a rendszer kialakításáról esett szó, akkor fontos megemlíteni, hogy az olyan elemek melyek a szabadban találhatóak, vagyis jobban ki  vannak téve az időjárás viszontagságainak, azokat megpróbáljuk megvédeni a fagytól.


Szintén lényeges lehet, hogy a rendszer keringési folyamatosságát állandóan fenn tudjuk tartani. A keringésért ugye egy szivattyú felel, mely alap esetben a hálózati áramból nyeri működéséhez az energiát. Előnyös lehet azonban egy ettől független áramforrást is biztosítani számára (napelemes panel, vagy akkumulátor), hogy egy esetleges áramszünet esetén a víz keringés ne álljon le. Szintén előnyös megoldás lehet, ha az előbb említett szivattyút a termosztáttal kötjük össze, így a víz keringetésének sebességét az automatikusan irányítja majd. Persze meg kell hagyni a kézi vezérelhetőség lehetőségét is.


Ma már egyre többen vannak, akik egy szénnel is üzemeltethető kandalló mellett teszik le voksukat. Ilyen esetben ügyelnünk kell arra, hogy alacsony sulfur tartalmú szenet válasszunk. Az sem előnyös, ha a szenet olyan helyen tároljuk, ahol az be tud nedvesedni, hiszen az ilyen szén elégetése jelentősebb koromlerakódással jár. Ez persze nem csak a szénre igaz, hanem a tűzifára is. Ennek is kellően száraznak kell lenni és nedvességtartalma nem haladhatja meg a 20%-ot. A megfelelő helyen tárolt és már legalább két éve kivágott fa egyébként eleget tesz ezen kritériumnak.


És még egy apróság. A vízteres rendszerben keringő vizet nyárra sem kell leengedni, bár a fűtési szezon kezdete előtt mindenféleképpen fontos azt újratölteni, hiszen valamennyi el fog párologni belőle. Egyébként az első 2-3 begyújtás alkalmával kicsapódás jelenhet meg a vízköpeny falán, de ez idővel eltűnik, így nem kell megijedni tőle.

Megosztás
Vissza