kandallo webaruhaz logo

Facebook

A füst visszaáramlásának oka

Akinek van otthon kandallója vagy kályhája az lehet, hogy találkozott már kora tavaszi reggeleken a füst visszaáramlás problémájával. Ilyenkor ha tűztér ajtaját nyitva hagyjuk, akkor könnyen előfordulhat, hogy a keletkező füst ahelyett, hogy a kéményen keresztül a szabadba távozni, inkább a lakás levegőjét árasztja majd el.


 

Enne oka, az ilyenkor tapasztalható, kicsit csalóka időjárásnak köszönhető. A kéményben a légáramlás ugyanis a különböző gázok közötti hőmérséklet különbségeknek köszönhető. A tűztérből kilépő füstgázok hőmérséklete ugyanis értelemszerűen sokkol magasabb mint a kéményt kívülről körülvevő, illetve annak szájánál található levegő. Ezen légtömegeknek nem csak a hőmérséklete, hanem ebből kifolyólag sűrűsége és nyomása is eltér. A meleg levegő hatékony kifelé áramlását tehát részben ez a nyomáskülönbség eredményezi.


Kora tavasszal az időjárás azonban sokszor csalóka lehet, hiszen napközben kellemes meleg van, mely estére is megmaradhat, így sokunk már nem gyújt be éjszakára. Reggel felkelve azonban azt tapasztaljuk, hogy bár odakint szépen süt a nap a lakásban mégis kicsit kihűlt a levegő. Bedobunk hát néhány hasábot a kandallóba és alágyújtunk, de meglepődve tapasztaljuk, hogy a füst a kémény helyett a lakás a légtere felé veszi útját.


Ennek oka pontosan az előbb említett légtömegek közötti nyomáskülönbség. Az ilyen reggeleken előfordulhat ugyanis, hogy a kéményben, illetve a lakásban található levegő jóval hűvösebb, mint a kint levegő, melyet már valamelyest felmelegítettek a nap első sugarai. Ebben az esetben a nyomás különbségek miatti légáramlási folyamatok megfordulnak és a levegő kintről kezd majd áramlani befelé.


Ezért lehet előnyös, ha ilyenkor begyújtás előtt leellenőrizzük, hogy milyen irányú a légáramlás kéményünkben. Ennek egyik legegyszerűbb módja, ha nyitott tűztérajtó mellet bedugunk egy égő gyufaszálat a tűztérbe. Ha azt látjuk, hogy a láng az tűztérnyílás felé hajlik el, akkor bizony a levegő kintről áramlik a lakás légtere felé, vagyis ha így gyújtunk be, akkor jó eséllyel a füst elárasztja majd otthonunkat.


Ahhoz, hogy optimalizáljuk a légáramlási folyamatokat elég csupán nyitva hagyni a tűztér ajtaját 10-15 percre, hiszen ennyi idő elegendő ahhoz, hogy a hűvösebb levegő a kéményből a lakásban áramoljon. A kéményből távozó levegő helyére ilyenkor kintről érkezik melegebb levegő, vagyis a nyomáskülönbség apránként megszűnik. Ezután már bátran begyújthatunk kandallónkba és nem kell attól tartani, hogy a füst a szobába ömlene.

Megosztás
Vissza