kandallo webaruhaz logo

Facebook

A kandalló pontos helye

Mikor már eldöntöttük, hogy régi fűtési rendszerünket egy kandallóra cseréljük, vagy csak azzal egészítjük ki, akkor a következő komoly döntés a tűztér pontos helyének meghatározása lesz.


Mert optimális esetben nem csak a füstelvezető rendszer helyzetéhez, hanem számos más tényezőhöz is igazodnunk kell a kandalló pontos helyének kiválasztásakor.Egy kandalló egyik legnagyobb előnye ugye az általa keltett egyedi hangulatban rejlik. Ebből kifolyólag egy kandalló esetén szinte alapvető, hogy az valahova a lakás központi részébe kerüljön. Mivel ma már valóban nagyon széles forma és stílus választékról beszélhetünk mind a tűzterek, mint pedig a kandallóburkolatok terén, ezért könnyen igazodhatunk a lakás miliőjéhez. Nem kell attól félnünk, mely 1-2 évtizede még gyakori probléma volt, hogy a kandalló teste egyszerűen téridegen lesz az adott helyiségben, és túlzottan elüt majd annak hangulatától. Ráadásul, ha a felépítményt még különböző tárolórekeszekkel és padokkal is kiegészítjük, akkor számos funkcióval ruházhatjuk fel kandallónkat.


Azonban a belsőépítészeti, díszítő erő nem minden, mikor a kandalló helyének megválasztásáról van szó. Fontos, hogy a kiegészítő rendszerek is könnyen elérjenek a kandallóig. Ha például egy nagyobb teljesítményű tűzteret vásárolunk, akkor jó eséllyel szükség lesz egy külső égési levegő bevezető rendszerre is, hiszen a kémény nem valószínű, hogy kellő mennyiségű oxigént tud majd a rendszerbe juttatni. Ha pedig a ház még rendesen le is van szigetelve (nyílászárók, fal, födém, stb.), akkor onnan sem pótolható a hiányzó égési levegő megfelelő mértékben. Ezen felül, ha egy vízteres kandallóról van szó, akkor a rendszer vezetékeit is el kell juttatnunk a kandallóig, lehetőleg úgy, hogy ne kelljen túl sok falat megbontanunk.


Emellett egy légfűtéses kandalló esetén azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a gravitációs légcsatornák csak nagyjából 4-5 méterig képesek kellő hatékonysággal elszállítani a meleg levegőt. Persze beépíthetünk ventilátorokat, melyekkel ez tovább javítható, de még így is előnyös lehet, ha megpróbáljuk a kandallót a lakás közepén elhelyezni. Így minden fűteni kívánt helyiség nagyjából azonos távolságra lesz tőle, vagyis kevésbé képződnek majd hőhidak a lakásban.


Viszont az, hogy a kandalló egy kazánnal ellentétben nem a kazánházba, vagy valamilyen eldugottabb helyiségbe kerül, egyértelműen több keletkező koszt eredményez otthonunkba. Ezt a problémát viszonylag könnyen kikerülhetjük egy falközi kandallóval. Az ilyen kandallók egy nagyobb üvegfelülettel néznek a nappali irányába, míg a tűztér másik oldalán található tűztérnyílás a falon keresztül egy szomszédos, általában kevésbé fontos helyiségbe nyílik. Így nappalikban élvezhetjük a kandallóban lobogó tűz látványát, viszont koszolni a szomszédos helyiségbe fogunk, ahova a tűztér nyílik.


Persze arról se feledkezzünk meg, hogy egy kandallónak igen komoly súlya van, szóval olyan helyet kell neki választani, ahol az statikailag nem okoz majd gondot. Ráadásul a tűztérben uralkodó igen magas hőmérsékletre és az esetlegesen kipattanó parázsdarabokra is gondolnunk kell, vagyis fontos, hogy a kandalló körül ki tudjunk alakítani egy 60-80  cm-es tűzbiztos zónát.

Megosztás
Vissza