kandallo webaruhaz logo

Facebook

Milyen szempontok fontosak egy kémény esetén?

A legtöbben nyilván tisztában vannak azzal, hogy egy kémény a tüzelőrendszer milyen fontos és lényeges részét képezi, sőt talán még azzal is, hogy milyen fizikai folyamtok szükségeltetnek ahhoz, hogy a kémény belsejében a légáramlási folyamatok ideálisak legyenek.


De pontosan milyen paraméterekkel is kell rendelkezni egy megfelelő kéménynek?

Az egyik legfontosabb tényező a magasság. vagyis a kémény belsejében található füstjáratnak a hossza. Ez ugyanis minél hosszabb, annál intenzívebb benne a légáramlás, vagyis annál hatékonyabban képesek távozni belőle a különböző füstgázok. Ezért van, hogy a gyárak és ipari létesítmények kéményeit olyan magasra építik. A hatalmas gyárkémények méretét ugyanis nem a füstgázok hatékonyabb szétoszlatása, hanem az ideálisabb huzatossági mutatók teszik indokolttá.


A kémény megfelelő huzatosságának szempontjából a következő szempont a keresztmetszet. Ha túlzottan szűk a kéménye belsejében található füstcső, akkor az égésgázok nem lesznek képesek kellő hatékonysággal és gyorsasággal távozni azon keresztül. A keresztmetszet növelésével egyébként valamelyest orvosolható a kémény alacsony mivoltából fakadó gyenge légáramlás. Tehát, ha nem tudjuk kellően magasra építeni a kéményt, akkor az egy bizonyos szintig kompenzálható az átmérő növelésével. Fordítva azonban sajnos nem működik a történet. A kémény keresztmetszeténél minden esetben figyelnünk kell arra is, hogy az ne legyen szűkebb, mint a rákötött tüzelőberendezés füstnyílása. Persze az sem ideális, ha sokkal nagyobb a keresztmetszete, mivel a túlzottan huzatos kémény is okozhat problémákat (főleg a folytonégő kandallók esetében).


A harmadik fontos paraméter a kémény szigetelési hatásfoka. A meleg levegő ugyanis mint tudjuk felfelé száll. Azt, hogy ez az áramlás mennyire intenzív, nagyban befolyásolja az is, hogy mekkora a hőmérséklet különbség a kéményben felfelé áramló füstgázok és a külső környezet levegője között. Ha tehát azt szeretnénk, hogy a kémény légáramlása megfelelő legyen, akkor el kell érnünk, hogy a tűztérből kilépő füstgázok a lehető legkevesebbet veszítsenek hőmérsékletükből míg kiérnek a szabadba. Ezért fontos hát, hogy a kémény belsejében található füstcső, vagy más néven haszoncső, megfelelően le legyen szigetelve. Ez egyébként a kémény állagának megóvásában is fontos szerepet tölt be. A füstgázok ugyanis minél jobban lehűlnek, annál több kondenzvíz csapódik ki belőlük, mely kondenzátum igen savas, vagyis szép apránként szétmarhatja a kéményünk belsejét. Ez extrém esetben odáig is vezethet, hogy a kémény füsttömörsége annyira lecsökken, mikor már veszélyessé válik annak használata.


Ha azonban azt szeretnénk, hogy kéményünkben a füstgázok áramlása megfelelő legyen, akkor ezen paraméterek mellett van még egy szempont,  melynek milyenségére oda kell figyelnünk. Ez nem más mint a tüzelő. Ha a tüzelőnek ugyanis túlzottan magas a nedvességtartalma, akkor túl sok gőz keletkezik égés közben, mely hőt von el a füstgázoktól, vagyis az áramlási intenzitás csökken.

Megosztás
Vissza