kandallo webaruhaz logo

Facebook

Milyen legyen a tűztér? Lemez vagy öntvény?

Már több cikkünkben is foglalkoztunk azzal, hogy milyen szempontokra érdemes odafigyelni kandalló vásárlás esetén, hogy melyik esetben járhatunk jobban egy vízteres és melyikben egy légfűtéses változattal, vagy éppen mikor tegyük le voksunkat egy pelletes és mikor egy tűzifával üzemeltethető típus mellett.

 
 

Számtalan aspektusból vettük már górcső alá a kandallókat, kezdve az üveg felület méretétől, a hatásfokon át, egészen a stílusig. Nézzünk most egy olyan szempontot, melyről eddig nem eset szó, ez pedig a tűztér alapanyaga. Alapvetően két változatról beszélhetünk, hiszen a tűztér készülhet öntöttvasból, illetve lemezből.


Mint ahogy más szempontok estén, úgy a tűztér alapanyagát tekintve sem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy az egyik, vagy a másik változat lenne a hatékonyabb választás, hiszen mind az öntvény, mind a lemez tűzterek bírnak előnyös és hátrányos tulajdonságokkal egyaránt.


Sokan azért döntenek a lemezből készült tűzterek mellett, mert ezek esetén sokkal szélesebb forma, illetve méret választék áll rendelkezésre. A lemeztechnológia ugyanis lehetővé teszi olyan tűzterek kialakítását is, melyek akár mind a 4 oldalról üvegfelülettel vannak ellátva. A lemez tűzterek akár 2-3 méter szélesek is lehetnek, hiszen ezzel a módszerrel ilyen jelentős áthidaló részek is könnyen kialakíthatóak. A design kandallók szinte mind kivétel nélkül ilyen lemezes megoldással készülnek. A lemezes tűztereknek azonban megvan az a hátránya, hogy óvni kell őket a jelentősebb hőhatásoktól, vagyis szigeteléssel kell ellátni belső felületüket. Ezt a hőszigetelést vermikulit, samott, vagy éppen öntvény elemek biztosítják. Természetesen az ilyen szigetelőelemek sem örökéletűek és idővel ezek cseréjére is szükség lehet, azonban a lemez tűzterek esetében az egyes burkolati és szigetelő elemek cseréje sokkal könnyebben kivitelezhető, mint az öntvénytűzterek esetében. A lemeztűztereknek azonban van egy jelentős hátrányuk az öntvény tűzterekkel szemben, ez pedig azon tulajdonságuk, hogy lassabban képesek felmelegedni, vagyis a hőleadás folyamata is lassabba indul meg, tehát begyújtás után egy lemeztűztér később fogja felmelegíteni otthonunkat, mint egy öntvényből készült változat.


Az öntvénytűzterek fala tehát sokkal gyorsabban képes felmelegedni, így otthonunkba is sokkal gyorsabban varázsolhatnak kellemes meleget begyújtás után. Ráadásul az öntvénytűzerek külső falát bordás szerkezetűre alakítják ki, melynek köszönhetően a hőleadás sokkal egyenletesebben és erőteljesebben mehet végbe. Ráadásul az öntvényből készült tűzerek valamivel masszívabbak és szívósabbak is, így ha rendeltetésszerűen használjuk kandallónkat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy még hosszú évekig élvezhetjük a kellemes meleget, melyet biztosít otthonunk számára. A probléma azonban, hogy az öntvény technológia elég jelentősen megköti kezünket a formai kialakítás és a méret tekintetében. Öntvénytűzterekből például nem igazán szoktak 80 cm-nél szélesebb változatokat kialakítani, mivel a szerkezet túlzottan sérülékennyé válna. Ezen felül egy öntvénytűztér esetén valamivel nehezebb a különböző szigetelési elemek, alkatrészek cseréje.


Az, hogy az öntvénytűzterek hosszabb élettartammal bírnak, nem azt jelenti, hogy a lemeztűzterek között ne találhatnánk valóban jó minőségű darabokat, csak éppen ezek ára sokkal magasabb. Azt tehát, hogy esetünkben melyik változattal járhatunk jobban számos tényező befolyásolhatja kezdve a pénztárcánk vastagságától, otthonunk paraméterein át, egészen az egyediség iránti igényünkig.

Megosztás
Vissza