kandallo webaruhaz logo

Facebook

A legfontosabb kandalló stílusok

Már több cikkben is megvizsgáltuk azt, hogy milyen csoportokra oszthatjuk a kandallókat hőátadás, tüzelőanyag, vagy éppen alapanyag szempontjából. Egy fontos aspektusból azonban még nem vizsgáltuk meg ezen tüzelőberendezéseket. Nézzük tehát, hogy milyen változatokról beszélhetünk a kandalló stílusát tekintve.
 

Sokan gondolhatják, hogy mégis hogyan lehetne bekategorizálni a kandallókat stílusuk alapján, hiszen ahány ingatlan, annyi eltérő kinézetű kandalló. Ez persze igaz is, de ettől függetlenül vannak olyan fontos formai irányvonalak, melyek alapján azért elkülöníthetünk egymástól néhány alapvető stílusirányzatot.


Az egyik ilyen alapvető stílusirányzatba a klasszikus kandallók tartoznak. A legtöbb embernek a kandalló szó hallatán egyébként ezen kandallók képe ugrik be. A klasszikus kandallók esetén a különböző szerkezeti elemek tagoltak és a kürtő, a könyöklő, valamint a párkány kiválóan elkülönülnek egymástól. A klasszikus kandallók esetén gyakran alkalmazott megoldás, hogy a párkány egy ülőkében folytatódik. Persze a tipikus angol kandallókra ez nem igaz, hiszen ezek esetén nem beszélhetünk alsó párkányról, a tűztér egyből a padlóra kerül. Egy klasszikus kandalló, ha rendelkezik felső, könyöklő párkánnyal, akkor az nagyon hangsúlyos és markáns elemét képezi a szerkezetnek. Nem túl gyakori, bár előfordulhat, hogy egy klasszikus stílusú kandalló a sarokban kerül beépítésre. Ilyenkor a tűztérnek minden esetben 45 fokos szögben kell összekötnie a két falat. A klasszikus kandallókra egyébként általában valamilyen csiszolt, sima felületű burkolóanyag kerül. Leggyakrabban gránit, vagy mészkő.


Egy másik csoportba az úgynevezett rusztikus kandallók tartoznak. A klasszikus kandallókhoz hasonlóan ezek elrendezése is a hagyományos megoldásokat követi, tehát a párkányok jól elkülönülnek a többi elemtől. A rusztikus kandallók esetében fontos stilisztikai elem a felső részen elhelyezett fejkő, illetve nagyobb méretű könyöklő párkány, mely gyakran fából készül. A kürtő felfelé általában szűkülő formájú, melyre sok esetben terméskövek kerülnek díszítő burkolatként. Emellett burkolati alapanyagként megjelenhet még a pattintott kő, melynek alapanyaga leggyakrabban mészkő. A párkányt, valamint az ülőket (ha van) ezzel szemben csiszolt kő borítja, mely sok esetben márvány, esetleg gránit.


Ezek mellett megkülönböztethetünk egy harmadik típust is, melybe az úgynevezett modern kandallók tartoznak. A modern kandallók legfőbb jellemzője, hogy igazodva a jelenkori lakberendezési trendekhez, vonalvezetésük és formájuk nagyon letisztult, egy kicsit talán minimalista. A modern stílusú kandallók esetében nincs annyira megkötve a kezünk, mint a másik két fajta esetén, így a kandalló sokkal könnyebben öltheti magára a lakás stílusjegyeit. Az sem baj, ha egyes elemeket akár a klasszikus, akár a rusztikus kandallóktól "csenünk el". Persze a  legtöbb modern kandalló megjelenésében valóban modern és nem ritka, hogy két, vagy akár négy oldalról is üvegfelület borítja a tűzteret. A legtöbb modern kandalló egyébként nem öntvény, hanem lemez tűztérrel rendelkezik, ugyanis a lemez tűzterek esetén sokkal egyedibb és extravagánsabb formavilág alkotható meg a lemeztechnológiának köszönhetően.


Persze sok esetben nem egy alapvető stílus mellett döntünk, mikor kandallót választunk, hanem a különböző elemeket próbáljuk valamilyen szinten vegyíteni, hogy a tüzelőberendezés megjelenésével a lehető leginkább illeszkedjen a lakás stílusához. A cél tehát, hogy törekedjünk a lehető legnagyobb fokú harmóniára, mikor kandallónk stílusának kialakításáról van szó.

Megosztás
Vissza