kandallo webaruhaz logo

Facebook

Mi az, hogy folytonégő kandalló?

Hogy miben rejlik az ilyen tűztérrel ellátott kandallók működésének lényege arra a nevükből nyilván könnyen lehet következtetni. De pontosan milyen feltételeknek is kell megfelelnie egy ilyen folytonégő kandallónak és miért olyan hatékonyak?

 
 

Először is akkor nevezhetünk egy kandallót folytonégőnek, ha képes eleget tenni a NFD 35376 szabványnak. Ez azt jelenti, hogy képes egyetlen megrakással 10 órán keresztül üzemelni úgy, hogy ez idő elteltével a parázsról a tűz még újragyújtható. Nyilván a legtöbb kandalló, mely megkapja a folytonégő "címet" ideális, laboratóriumi körülmények között képes teljesíteni ezen feltételeket. Ez azt jelenti, hogy a valóságban ezen 10 óra csak nagyjából 8. Persze még így is nagyon hatékony megoldást kínálhatnak a hagyományos tűzterű kandallókkal szemben.


A folytónégő kandallók egyik nagy előnye ugyanis, hogy sokkal ritkábban kell a tűzre raknunk, mégsem kell attól tartanunk, hogy hirtelen kialszik. Azonban a legnagyobb előnyük mégsem ez, hanem a hatékonyabb üzemelés, melynek köszönhetően rengeteget spórolhatunk velük.


Az ilyen folytonégő kandallók úgy működnek, hogy az első megrakáskor még névleges teljesítményen kell üzemeltetni őket. Amikor a tűz leég, akkor a parázságyról újra meggyújtjuk azt, és a kandallót átváltjuk folytonégő üzemmódba. Ekkor a berendezés egy alacsonyabb, 4-5 kW-os teljesítményszintre kapcsol. Persze ekkora teljesítmény is elegendő, hogy a korábban már felmelegített lakást egy kellemes meleg szinten tartsa, vagyis az otthon temperáltsága állandó lehet. Természetesen, ha a lakás hőszigetelési mutatói rosszak, akkor hidegebb időben ez a teljesítmény lehet, hogy kevésnek bizonyul. Ilyen esetben csak vissza kell kapcsolni a kandallót a hagyományos üzemmódba, és az újból a névleges teljesítmény szinten kezd majd el üzemelni.


Hogy a folyamat tökéletesen menjen végbe, fontos a megfelelő tüzelő is. Lényeges, hogy olyan tűzifával üzemeltessük folytonégő kandallónkat, melynek nedvességtartalma kevesebb mint 20%. A folytonégés lényege ugyanis, hogy a tűzifát folyamatosan izzásban tartsuk, így érve el a viszonylag magas 600 °C-os tűztérhőmérsékletet. A probléma, hogy a nedves fa nagyon nehezen képes izzani, hiszen a víz elkezd kicsapódni belőle. A hangsúly tehát a kellően száraz fában rejlik, melynek köszönhetően egy ilyen folytonégő kandallóval akár 20%-al is csökkenthetjük a tüzelő fogyasztásunkat.


A mai kandallók legnagyobb része egyébként már eleget tesz a folytonégés feltételeinek, főként, hogy nagyon hatékony levegő szabályozó rendszerekkel vannak ellátva, melynek köszönhetően elkerülhetőek ellenőrizetlen légáramlások. A tökéletes folytonégéshez pedig ez is elengedhetetlen. 

Megosztás
Vissza