kandallo webaruhaz logo

Facebook

A hatékony füstelvezetés

Teljesen mindegy, hogy milyen típusú tüzelőrendszerről van szó, az egyértelmű, hogy mindnek az egyik legfontosabb elem a füstelvezető rendszer. Ezen rendszerek két legfontosabb része a füstcső és maga a kémény.

 
A füstcső feladat, hogy összekösse a tűzteret és a kéményt, vagyis hogy a keletkező füstgázokat biztonságosan átvezesse az égéstérből a kéménybe. A hangsúly pedig itt azon van, hogy biztonságosan. Pont emiatt van néhány olyan szabály, melyeket mindenféleképpen be kell tartanunk a füstcső kialakítása esetén. Talán a legfontosabb ezek közül, hogy a füstcső keresztmetszetének nagyjából meg kell egyeznie a kéményével. Ha a füstcső jóval keskenyebb, mint a kémény füstjárata, akkor a füstgázok áramlása hirtelen lelassul majd, mikor azok a kéménybe érnek, vagyis megnő a korom lerakódás is. Ellenkező esetben, tehát mikor a füstcső keresztmetszete nagyobb, mint a kémény füstjáratáé, akkor szeles időben a füstgázok sokkal könnyebben visszaáramolhatnak a tűztérbe.


Emellett a füstcső kialakításánál kellő figyelmet kell fordítani a megfelelő irány és dőlésszög kialakítására is. A füstcső nagyon minimális távolságot tehet meg vízszintes irányba, hiszen az ilyen szakaszokon a füstgáz áramlás lelassul. Az ideális, ha a füstcső dőlésszöge nem tér el a függőleges iránytól 45 °-nál jobban.


A füstcsövek keresztmetszetének formája nem csak kör, hanem szögletes is lehet, bár ezen formát ajánlott elkerülni. Ennek oka, hogy a sarkokban sokkal könnyebben lerakódhat a korom, ha a füstgáz hőmérséklete valamiért jelentősen lehűlne, vagy áramlása lelassulna. A füstcsövek egyébként alapanyagukat tekintve készülhetnek acélból, öntöttvasból, samottból, vagy akár hőálló betonból is. Mint ahogy a kéményben található füstjárat esetén, úgy a füstcsőnél is előnyös lehet, ha azt kívülről leszigeteljük, ezzel kerülve el a kiáramló füstgázok jelentős hőmérséklet csökkenését.


De miért is lehet gond, ha a füstgázok kihűlnek? A tűztérből kiáramló égésgázok jelentősebb nedvességtartalommal bírnak, még akkor is, ha valóban száraz tűzifával fűtünk. Ezen nedvességtartalom egy bizonyos hőmérséklet alatt elkezd kicsapódni, és mivel igen savas kondenzátumról van, ez hosszú távon a kémény folyamatos állagromlását eredményezi majd. Ráadásul, ahogy a füstgázok hőmérséklete csökken, úgy lassul az áramlási sebességük is, vagyis még több időt töltenek majd a kéményben, mely során még több kondenzvíz csapódik ki belőlük.


A füstcsövek és a kémény füstjáratának esetén is fontos tehát, hogy az égésgázok hőmérséklet csökkenését minimalizáljuk. Ennek leghatékonyabb módja, ha a füstelvezető rendszert megfelelően leszigeteljük. Persze valamennyi kondenzvíz még így is keletkezik majd, ezért fontos, hogy a füstcső és a kémény olyan anyagból készüljön, mely képesek ellenállni ezen savas hatásnak.

Megosztás
Vissza