kandallo webaruhaz logo

Facebook

Pár mondat a tűzterekről

Egy kandallónak egyértelműen maga a tűztér a legfontosabb eleme. Nem csak azért, mert az égés folyamata itt megy végbe, hanem azért is, mert az egész rendszer legköltségesebb eleméről van szó.


A tűzteret alapvetően 3 részre oszthatjuk. Ezek a tűztérnyílás, a tűztalaj és a tűztér fala. Kezdjük a sort a tűztérnyílással. Ez alapvetően több funkciót is betölthet, hiszen nem csak arra szolgál, hogy ezen keresztül lássuk el tüzelőanyaggal a kandallót, hanem az égéshez szükséges levegő egy része is ezen keresztül kerülhet a tűztérbe. Ez nem csak a nyílt tűzterű kandallók esetében lehet igaz, hiszen a zárt változatokat is gyakran nyitott ajtóval használjuk. Ezen felül a tűztérnyílás kialakítása és mérete abban is nagy szerepet játszhat, hogy a kandalló mekkora hőt ad le sugárzási tartományban a helyiség levegőjének.


A tűztér nyílásnak azonban nem csak a mérete, hanem a formája is mérvadó lehet. Az alacsonyabb tűztérnyílások például jelentősen növelhetik a kandalló huzatosságát, mégis leggyakrabban a magasabb nyílásokat alkalmazzák, hiszen így sokkal több látszik a tűztérben lobogó lángokból. Azt pedig ne felejtsük el, hogy a kandallók legnagyobb előnye az az egyedi hangulat, melyet a tűz látványa kínál. Pont ezért kerülnek a kandallóajtókra olyan kerámiaüveg burkolatok, melyek semmit sem rontanak ezen igéző látvány élvezetén, magas tűzállóságuknak köszönhetően mégsem kell a lángoktól tartanunk.


Persze a tűztérnyílás méretét és formáját az is befolyásolhatja, hogy mekkora a kandalló teljesítménye, illetve milyen paraméterekkel rendelkezik a füstelvezető rendszer. Íves formájú tűztérnyílások például csak akkor alkalmazhatóak kellő biztonsággal, ha a kémény huzatossága megfelelő és a tűztér teljesítménye kisebb, mint amekkorát az adott paraméterekkel bíró kéményhez maximálisan csatlakoztathatnánk.


Ha magáról a tűztérről van szó, akkor alapvetően két változatról beszélhetünk. Léteznek úgynevezett előregyártott tűzterek, vagy kandallóbetétek, melyek általában öntöttvasból, vagy acélból készülnek. Mivel ezek használatával sokkal könnyebb és gyorsabb kialakítani egy kandallót, ezért ma már a legtöbben ezt a megoldást választják. Persze lehetőség van arra is, hogy a teljes tűzteret egyedileg alakítsuk ki, elemenként felépítve azt. Ha ezt a megoldást választjuk, akkor a tűztér épülhet samott, vagy hőálló beton elemekből, de kerülhetnek bele acél és öntöttvas részek is. A lényeg, hogy olyan tűzálló anyagot használjunk, mely képes ellenállni az akár 800-900 °C-os hőmérsékletnek.

Megosztás
Vissza