kandallo webaruhaz logo

Facebook

Mennyi ideig bírja egy kémény?

Mint minden, úgy idővel a kémények is elhasználódnak, állaguk, szerkezetük jelentős romlásnak indul. A kérdés csupán az, hogy ez mennyi idő alatt meny végbe, vagyis mikor lehet szükség a kémény felújítására.

 

Erre a kérdésre a válasz eltérő elehet attól függően, hogy hagyományos falazott kéményekről, vagy esetleg előgyártott, illetve szerelt kéményekről van szó. Az előgyártott és szerelt elemekből épített kémények esetén ugyanis nem ritka, hogy 50-60-70 éves garanciát is vállalnak azokra.


Ezt különleges szerkezeti kialakításuknak és az ebből fakadó sokkal lassabb állagromlásuknak köszönhetik.


Hogy ezt jobban megértsük, ahhoz előbb azt kell megismernünk, hogy milyen folyamatok is mennek végbe a füstgázok kiáramlása közben. Mihelyt az égésgázok elhagyják a tűzteret hőmérsékletük drasztikus módon elkezd csökkenni. A kéményben felfelé szálló füstnek a hőmérséklete méterenként akár 15-18 °C is csökkenhet. Ahogy a füst hűl, úgy lassul az áramlása. Márpedig minél több időt töltenek a füstgázok a kéményben, annál több korom tud lerakódni annak belső falán. Azonban az igazi problémát nem is ez jelenti, hanem az égésgázok nedvességtartalmának kicsapódása. A füstgázokban található gőz ugyanis 60 °C környékén már elkezd lecsapódni és úgynevezett kondenzvíz keletkezik. Ez a kondenzvíz azonban igen savas, így a nem megfelelő alapanyagból készült kéményeket szép apránként "szétmarja". Drasztikusabb esetben az állagromlás odáig is juthat, hogy már jelentősen csökken a füstelvezető rendszer füsttömörsége.


A kondenzvíz savas hatásai ellen két módon védekezhetünk. Az egyik megoldás, ha a kémény belső része olyan anyagból készül, mely képes ellenállni ennek a maró hatásnak. Erre kiválóak a samottból, kerámiából, vagy éppen saválló acélból készült belső béléscsövek. A másik megoldás, hogy megpróbáljuk kiküszöbölni, hogy a füstgázok ilyen jelentős mértékben veszítsenek hőmérsékletükből, míg el nem hagyják a kéményt. Ezt úgy érhetjük el, hogy az előbb említett belső béléscsövek köré egy szigetelő réteget is elhelyezünk.


Az előgyártott, valamint szerelt kémények esetében mind a két megoldást egyszerre alkalmazzák, így nem kell attól tartanunk, hogy kéményünk idő előtt felmondaná a szolgálatot. A régi, falazott kéményeknél azonban már más a helyzet. Persze ezeket sem szükséges lebontani, hogy helyettük mondjuk egy előgyártott kéményt húzzunk fel. A falazott kémények felújítása során lehetőség nyílik arra, hogy azok is kapjanak egy speciális, saválló béléscsövet, valamint szigetelő réteget. Ennek köszönhetően a kémény korábbi keresztmetszete azonban jelentősen lecsökken, így csak olyan esetekben használható ez a megoldás, ahol a behelyezhető béléscső keresztmetszete is elegendő a meglévő tüzelőberendezés biztonságos üzemeltetéséhez.

Megosztás
Vissza