kandallo webaruhaz logo

Facebook

Pár gondolat a konvekciós burkolatokról

Ha kandalló vásárlására adtuk a fejünket, akkor a megfelelő darab keresgélése közbe biztosan találkozni fogunk a konvekciós burkolat fogalmával. Hogy mi is pontosan a konvekciós burkolat, hogyan működik és mire jó?

 

Mikor a kandallóban ég a tűz, akkor az értelemszerűen felhevíti a tűztér falát, mely aztán ezt a hőt a környező levegőnek fogja átadni. Ez azt jelenti, hogy a kandalló a hőt sugárzási tartományban fogja leadni.Ez főként a légfűtéses kandallók esetében jelent problémát, hiszen a vízteres tűztereket egy hőcserélő köpeny veszi körül, így ezek a hőt az ebben keringő víznek adják majd át. Hogy a légfűtéses kandallók se csupán a környező levegőt legyenek képesek melegíteni szükséges egy konvekciós burkolattal ellátni a tűzteret.


A konvekciós burkolat teljesen körbeöleli a tűzteret, azonban közötte és a tűztér fala között marad egy néhány centiméteres légrés. A tűztér tehát a hőt az ebben a légrésben található levegőnek fogja átadni. Ezek után már csak arra van szükség, hogy az ilyen módon felmelegített levegőt valahogyan eljuttassuk a fűteni kívánt helyiségbe, helyiségekbe.


A meleg levegő mint tudjuk felfelé száll, így a konvekciós burkolat alatt is folyamatos lesz a légmozgás. A kandalló alatt helyezkedik el a konvekciós burkolat bevezető nyílás, melyen keresztül a szobából áramlik be levegő a légrésbe. Itt a levegő felmelegszik, mely ezután felszáll a burkolat felső részébe. Itt kivezető nyílások találhatóak, melyekre a légcsatornákat tudjuk rákapcsolni. Ha a csatornák megfelelően vannak kialakítva, akkor a gravitációnak, jobban mondva a meleg levegő felfelé áramlásának köszönhetően azt akár 5-6 méteres távolságra is eljuttathatjuk.


Persze sok esetben szükség lehet arra, hogy erre az áramlásra ventilátorok használatával rásegítsünk. Ha a ventilátort, vagy ventilátorokat a konvekciós burkolathoz építjük hozzá, akkor két helyre kerülhetnek. Egyrészről beépíthetjük őket a bevezető nyíláshoz, a tűztér és a burkolat alsó részéhez. Ezek a ventilátorok a szobából szívják majd be a levegőt és fújják azt át a légrésen. A másik megoldás, mikor a kivezető nyíláshoz, vagy nyílásokhoz építünk be ventilátorokat. Az ilyen ventilátorok ára valamivel magasabb, mert sokkal hőállóbb anyagból kell készülniük, hiszen jóval magasabb hőmérsékletű levegő fog majd átáramlani rajtuk.


Nem ritka az sem, hogy a két változatot együttesen használják, vagyis mind a bevezető, mind a kivezető nyílásokhoz kerülnek ventilátorok. A legtöbb légfűtéses kandalló tűztér egyébként már alapból el van látva ilyen konvekciós burkolattal.

Megosztás
Vissza