kandallo webaruhaz logo

Facebook

Ne méretezzük túl a kandallót

Kandalló építőként az ember sajnos gyakran találkozik azzal a problémával, hogy a tüzelőberendezés teljesítményét kissé túlméretezik a fűteni kívánt ingatlan méretéhez képest. Ennek, vagyis ha a szükségesnél nagyobb teljesítményű berendezést választunk otthonunkba, a későbbiekben több negatív következménye is lehet.

 
 

Ha a kandalló, vagy kályha teljesítménye jóval nagyobb, mint amit a lakás paraméterei megkövetelnének, akkor nagy rá az esély, hogy normál szintű üzemeltetés mellett is igazi kánikula fog uralkodni otthonunkban. Ez mondjuk inkább a tüzelőberendezés környékén lesz érezhető, hiszen a radiátorok teljesítményét, vagy a légcsatornák áteresztő képességét szabályozhatjuk. A kandalló sugárzási tartományában azonban könnyen elviselhetetlenné válhat a hőség. Emellett, ha a kandalló teljesítménye nagyobb, akkor értelemszerűen jóval több tüzelőanyagra is lesz szükségünk a normál módú üzemeltetés mellett.


Erre persze a legtöbben azonnal rávágnák, hogy ez nem probléma, hiszen a megoldás, hogy majd kevesebb tüzelőanyagot rakok a tűztérbe. Ez azonban hosszútávon nem igazán kifizetődő megoldás. Ha ugyanis a kandallót, úgymond visszafogjuk, tehát a szabályozhatósági tartomány alatt kezdjük el használni, akkor jelentősen csökkenni fog annak hatásfoka, vagyis sokkal több, a tüzelőanyagból felszabaduló hőenergia megy kárba. Emellett a normál üzemeltetési szint alatt a korom képződés is jóval intenzívebb lesz.


És, hogy miért fontos a hatásfok, illetve mi is ez pontosan?


Ez egy olyan százalékos mutatószám, mely azt jelöli, hogy kandallónk, kályhánk, vagy kazánunk a szilárd tüzelőanyagban tárolt energiának mekkora részét képes hőenergiaként felhasználni otthonunk fűtésére. Tehát, ha mondjuk egy kandalló hatásfoka 70 %, akkor az azt jelenti, hogy a tüzelőanyagban tárolt energia 30 %-a bizony veszendőbe megy. Azonban a hatásfok nem egy állandó érték. A szilárd tüzelésű rendszerek hatásfoka normál szintű üzemelés mellett a legmagasabb, vagyis mikor azt névleges teljesítmény értékén használjuk. Ha a tüzelőberendezés hőteljesítmény szempontjából lakásunk paramétereihez képest túlméretezett, akkor nem fogjuk névleges teljesítmény szinten használni, hiszen ilyen esetben túlzottan meleg lenne a lakásban. Ha azonban jóval a névleges teljesítmény alatt használjuk, akkor jelentősen csökken a hatásfok, ergo rengeteg hőenergia kárba vész.


A szilárd tüzelésű rendszerek - névleges teljesítményszint mellett - ma már igen jó hatásfokkal képesek üzemelni. Egy 20. század eleji, nyitott tűzteres kandalló hatásfoka nagyjából csak 10 % volt. Később a zárt tűztereknek köszönhetően ezen érték már 50 % fölé "szökött". Ahogy a tűzterek szabályozhatósága javult, úgy növekedett a hatásfok is. Egy modern kandalló - csak ismételni tudom maga, névleges teljesítményszintű üzemeltetés mellett - akár 80-85 % hatásfokra is képes lehet.


Fontos tehát, hogy minden esetben úgy válasszunk magunknak tűzteret, hogy annak névleges hőteljesítménye nagyjából megegyezzen azzal a hőteljesítmény szinttel, melyre lakásunk felfűtésére szükség van. Vagyis, soha ne méretezzük túl a kandallónkat, hiszen így optimalizálhatjuk leginkább a tüzelőanyag fogyasztást, vagyis így spórolhatunk pénzt.

Megosztás
Vissza