kandallo webaruhaz logo

Facebook

A kémények legfontosabb feladata

Valószínűleg azzal mindenki pontosan tisztában van, hogy egy kémény feladata, hogy a tüzelőberendezésben keletkező füstgázokat az épületen kívülre juttassa, függetlenül attól, hogy egy kandallóról, kályháról, kemencéről, vagy éppen egy kályháról van szó. Azonban a kéményeknek ezen kívül más feladat is van.
Arra bizonyára sokan emlékeznek még az általános iskolai fizikaórákról, hogy az égés annál intenzívebb, minél több oxigén táplálja a lángot. Tehát egy tüzelőberendezés tűztere minél hatékonyabban el van látva égési levegővel, az égés annál intenzívebb és hatékonyabb. Ennek az égési levegőnek a tűztérbe való bejuttatásáért a kémény felel. Persze ha ez kevés lenne, akkor lehet külön égési levegő ellátó rendszereket telepíteni egy tüzelőberendezéshez, de egy megfelelő keresztmetszetű, bélelésű és kivitelezésű kémény elegendő levegővel tudja ellátni a tűzteret.


Azt, hogy erre, vagyis a füstgáz kivezetésére és az égési levegő bevezetésére a kémények egyszerre képes, annak a fizikai törtvényszerűségnek köszönhetik, hogy az eltérő hőmérsékletű gázok eltérő nyomással rendelkeznek. A meleg füstgáz kitágul, így elkezd felfelé áramlani a kéményen belül. Közbe a helyére a magasabb nyomású, hidegebb, kinti levegő áramlik be. Ez a folyamat csak akkor megy végbe megfelelő hatékonysággal, ha a kémény kellően huzatos. Ha annak huzatossága mégsem lenne elegendő a kiválasztott tüzelőberendezés teljesítményéhez, akkor ezen könnyen segíthetünk a kémény kürtőjére épített huzatfokozóval, melyről már egy korábbi cikkünkben részletesebben is foglalkoztunk.


Ha már egy meglévő ingatlanról van szó, akkor sok esetben sajnos a meglévő füstelvezető rendszer adottságaihoz kell igazodnunk, ha tüzelőrendszert szeretnénk választani. Azonban egy újonnan épülő ingatlan esetén, mind a kémény keresztmetszetét, mind kürtőjének magasságát úgy tudjuk kialakítani, hogy azzal a kiválasztott tüzelőberendezéshez tudjunk alkalmazkodni.


Építés módját tekintve egyébként alapvetően három kémény típusról beszélhetünk, ezek a falazott, az előgyártott és a szerelt kémények. Ma már azonban elsősorban előgyártott és szerelt kéményeket alkalmaznak. Az előgyártott kémények nagy előnye, mint ahogy nevük is elárulja, hogy előgyártott tűzálló elemekből állnak, melyek belsejében szintén tűzálló füstcső is helyet kap. A falazat és a cső közé pedig egy szigetelő réteg is kerül, melynek köszönhetően az égés sokkal hatékonyabb lehet, hiszen a felfelé szálló füstgázok kevésbé hűlnek ki, vagyis gyorsabban hagyják el a kéményt. A szerelt kémények szintén előgyártott elemekből készülnek, csupán külső burkolatok, mely a szerkezeti integritást biztosítja, fémből készül. Az ilyen szerelt kéményeket gyakran az épületen kívül szerelik fel a falra, melynek előnye, hogy nem kell külön beton alapot építeni számukra, hiszen falra szerelt konzolról is indíthatóak. 


Bármilyen típusról is legyen szó egy tisztítóajtó beépítése nélkülözhetetlen, melynek elhelyezkedéséről a helyi kéményseprő hatósággal egyeztetni kell. A kéményekbe csatlakoztatott füstcsövek elhelyezkedését, átmérőjét és a csatlakozás szögét szintén hatósági szabályok írják elő.


Igaz, hogy nem kötelező, de az újonnan épülő ingatlanokba egy tartalék kéményt is be szoktak építeni. Ennek feladata, hogy az elsődleges kémény meghibásodása esetén a tüzelőberendezést erre köthessék rá.

Megosztás
Vissza