kandallo webaruhaz logo

Facebook

Mekkora legyen a kandalló teljesítménye?

Hogy pontosan, hogyan válasszunk kandallók, vagy kályhát, hogy az biztosan képes legyen teljes lakásunk fűtését ellátni? Erre könnyű lenne rávágni, hogy kiszámoljuk otthonunk hány légköbméteres, és olyan tüzelőberendezést választunk, mely képes leadni akkor teljesítményt, hogy ezt felfűtse. A helyzet azonban ennél egy kicsit bonyolultabb.

 

Alapvetően azzal kell kezdeni, hogy nem csak a légköbmétert kell kiszámolnunk, hanem a lakás hőáteresztő képességét is, vagyis pontosan tudnunk kell, hogy a födém, a falak, valamint a nyílászárók milyen hőszigetelési mutatókkal rendelkeznek, tehát a hőnek mekkora része fog elszökni otthonunkból. Ezen információk tükrében tudjuk meghatározni pontosan, hogy egy légköbméter levegő felfűtéséhez mekkora energiára lesz szükségünk. Ha otthonunk jobb hőszigetelési mutatókkal rendelkezik, akkor ez az érték akár 30-40 W/m3-is lehet, míg egy nagyon gyenge hőszigetelési mutatókkal rendelkező ingatlan esetén ezen érték akár a 70 W/m3-t is elérheti. A legtöbben azonban egy átlagos értékkel szoktak számolni, mely nagyjából 50 W/m3.


Azonban, ha azt már kiszámoltuk, hogy mekkora hőteljesítményű berendezésre is lenne szükségünk, még akkor is ütközhetünk némi nehézségbe. A gond, hogy egy kandalló, illetve egy kályha esetén is több, különböző teljesítményértékről beszélhetünk, így fontos alaposan tájékozódnunk. De mik is ezen éltérő teljesítmény értékek?


Az egyik ilyen érték a maximális teljesítmény, mely azt a hőteljesítményt adja meg, amit a berendezés maximálisan képes leadni. Azonban nekünk nem erre az értékre lesz szükségünk, ha otthonunk méreteihez teljesítményében passzoló tüzelőberendezést szeretnénk választani. Jó esetben ugyanis új kandallónknak, vagy kályhánknak nem kell majd soha maximális teljesítményt leadnia. A maximális teljesítmény mellett ráadásul a kandallók és kályhák nem üzemeltethetőek kellő hatékonysággal, hiszen egyes modellek hatásfoka ezen teljesítmény mellett csupán 70-80 %. Ez azt jelenti, hogy csak a tüzelőanyagból felszabaduló energia 70-80 %-át képesek felhasználni otthonunk felfűtésére. Ráadásul, ha egy tüzelőberendezést huzamosabb ideig ilyen teljesítményértékek mellett használunk, akkor annak szerkezete sokkal gyorsabban állagromlásnak indulhat.


Ezért tehát, ha kandallót, vagy kályhát szeretnénk vásárolni, akkor ne a maximális, hanem az úgynevezett névleges teljesítmény érték alapján válasszunk. És, hogy mi is az a névleges teljesítmény? A névleges teljesítmény az a hőteljesítmény érték, melyet a berendezés az optimális üzemeltetés mellett képes leadni. Ezen üzemeltetési szinten képes a tüzelőberendezés a legjobb hatásfokot elérni, vagyis ilyenkor fog a legkevesebb felszabaduló hőenergia kárba veszni.


Tehát nekünk a névleges teljesítménnyel kell számolnunk, azonban ha egy vízteres rendszerről van szó, akkor ezen érték mellett lesz még egy harmadik is. Egy vízteres kandalló, vagy kályha úgy működik, hogy a tűzteret köpenyként köbe öleli egy hőcserélő rendszer, melyben víz kering. A hőt ennek a víznek adja át a tűztér, mely azután eljutva a radiátorokba, vagy a padlófűtési rendszerébe, fűti a lakás levegőjét. Azonban a tűztér nem képes a termelt hő 100 %-át átadni a hőcserélő rendszerben keringő víznek. A hő egy része ugyanis, mindegy a hőcserélő milyen hatékonyan öleli körbe a tűzteret, sugárzási tartományban a helyiség levegőjébe távozik majd. Persze itt nem kárba veszett hőenergiáról beszélünk, hiszen a sugárzási tartományban leadott hő is lakás levegőjét melegíti majd, csupán ezt már nem tudjuk felhasználni, hogy a hőcserélő rendszeren keresztül az abban keringő vizet melegítse. Azt a hőmennyiséget, melyet a tűztér képes átadni a hőcserélő rendszernek, nevezzük névleges vízoldali teljesítménynek.

Megosztás
Vissza