kandallo webaruhaz logo

Facebook

Mire jók a huzatfokozók?

Azzal nyilván senkinek nem árulok el újdonságot, hogy az égéshez levegőre, jobban mondva oxigénre van szükség. Hogy kandallónkban, vagy kályhánkban az égés valóban hatékony legyen fontos, hogy a kémény megfelelő huzatossággal rendelkezzen és ne csak a füstgázok áramoljanak ki rajta megfelelően, hanem a levegő is be.


Ha kéményünk nem rendelkezne olyan huzatossági mutatókkal, melyre egy adott tüzelőberendezés üzemeltetéséhez szükség lenne, akkor nagyon jól jöhetnek a huzatfokozók. De pontosan mik is ezek és mi a faladatuk. A huzatfokozók olyan, a kémény tetején elhelyezett kis méretű ventilátorok, melyek feladata, hogy biztosítsák a kéményben a megfelelő légáramlást. A hutafokozóknak köszönhetően a füstgázok gyorsabban távozhatnak a kéményrendszerből, melyben így kevesebb káros anyag tud lerakódni, vagyis a kormosodás lassabban megy végbe. Emellett kisebb az esélye annak is, hogy szelesebb időben a füstgázok visszaáramoljanak a tűztérbe, vagy akár a lakás levegőjébe, vagyis csökkenhet az esetleges szén-monoxid mérgezés esélye is. Ráadásul a huzatfokozók sokkal egyenletesebben "terítik szét" a kéményből távozó füstöt, vagyis nem kell attól tartani, hogy az mondjuk egészében a szomszéd ablakába önlik majd.


A huzatfokozók persze arra is kiválóak, hogy megvédjék a kémény belsejét a időjárási viszontagságoktól, vagyis lassítható a füstelvezető rendszer állapotromlásának üteme. Ezen felül attól sem kell tartanunk, hogy mondjuk egy madár belesve a kéménybe eltömné a füstjáratot. Emellett, mint már szó volt róla, a huzatosság növelésével több levegő juthat a tűztérbe, melynek köszönhetően hatékonyabbá válhat az égés.


És, hogy miből is készülnek a huzatfokozók? A legtöbb huzatfokozó rozsdamentes acélból készül, hiszen nem csak a kiáramló füstgázok hőjét kell kibírniuk, hanem az időjárás viszontagságainak is ellen kell állniuk. Szintén fontos, hogy a turbinalapátok hegesztései is megfelelőek legyenek, hiszen ha ezek megsérülnek, vagy letörnek, akkor a huzatosság jelentősen csökken.


Persze nem minden esetben van szükség huzatfokozók használatára, azonban ha a tüzelőrendszer teljesítményéhez a kémény huzatossága nem elegendő, akkor mindenféleképpen alkalmaznunk kell őket. Az is előfordulhat, hogy a környezeti tényezők változása eredményezi idővel a kémény huzatosságának csökkenését. Mondjuk egy szomszédban épült új, nagy méretű épület, vagy egy túl magasra nőt fa csökkentheti a szabad légáramlást a kémény szájánál, mely miatt annak huzatossága is csökkenhet. Ilyen esetekben szükség lehet huzatfokozók utólagos beépítésére.

Megosztás
Vissza