kandallo webaruhaz logo

Facebook

Hallott már a bio kandallókról?

A legtöbben erre a kérdésre nyilván nemmel válaszolnának, pedig az ilyen bio kandallók egyre népszerűbbek hazánkban is. És hogy miben is rejlik népszerűségük, miért választ valaki egy ilyen kandallót?

 
Az ilyen bio tűzterek kiválóak lehetnek olyan esetben, ha otthonunk nem alkalmas arra, hogy oda egy hagyományos kandallót telepíttessünk, mégis szeretnénk egyedi hangulatot varázsolni a lakásba a tűz meghitt látványával. A bio kandallók legnagyobb előnye tehát, hogy üzemeltetésükhöz nincs szükség füstelvezető rendszerre. Ezt különleges fűtőanyaguknak köszönhetik. A bio kandallók ugyanis etanollal üzemelnek, vagy más néven etil-alkohollal. Ettől persze nem kell megijedni, mert ez nem jelenti azt, hogy egy bio kandalló közelében, az elégő etil-alkohol miatt esetleg kissé ittasnak éreznénk magunkat. Az etanol elégése közben valójában csupán két anyag keletkezik, vízgőz és szén-dioxid.


Tehát semmilyen füst, korom, vagy káros égésgáz nem termelődik egy bio kandalló használata közben. Attól sem kell tartani, hogy a lakást túlzottan gyakran kellene szellőztetnünk az etanol elégése során keletkező szén-dioxid miatt, hiszen egy bio kandalló egy óra alatt csupán annyit termel ezen gázból, mint amennyit két gázrózsa tűzhelyünkön. Ráadásul a keletkező vízgőz arra is kiváló lehet, hogy a szoba kissé száraz levegőjét párásabbá változtassa, mely telente egy fűtött szobában nem éppen hátrány.


Annak ellenére, hogy a legtöbben azért vásárolnak otthonra egy ilyen bio kandallót, hogy hangulatosabbá varázsolják a lakást, azért egy bio kandalló ennél többre is képes. Talán egyeseknek furának tűnhet, de az ilyen tűzterek is rendelkeznek fűtéstechnikai értékkel. Egy bio kandalló akár 3 kW-os hőteljesítmény leadására is képes. Ez lehet, hogy elsőre nem tűnik soknak, azonban egy ilyen tüzelőberendezés esetében ebből semmi nem megy kárba, hiszen ezen leadott teljesítmény 100%-át képes közvetlenül átadni a lakás levegőjének. Egy hagyományos kandalló, vagy kályha esetén az előállított hő egy része (ez egyes típusok esetén akár 30-35 % is lehet) a kéményen keresztül a füsttel együtt távozik. A bio kandallók esetében ilyen nincs, tehát teljesítmény terén képesek felvenni a versenyt akár a közepes teljesítményű olaj radiátorokkal, vagy hősugárzókkal is.


Természetesen elsődleges fűtési rendszerként még ennek ellenére sem használhatóak, mely nem csak alacsonyabb teljesítményükből, hanem viszonylag költséges üzemeltetésükből is fakad. Egy átlagos bio kandalló óránként nagyjából 0,5-1 liter etanolt éget el, vagyis folyamatos használatuk nem a legolcsóbb fűtési alternatíva, főként ha ezt az összeget elosztjuk a termelt hőmennyiséggel. Arra azonban kiválóak, hogy esténként begyújtva egy kicsit hangulatosabbá tegyük a családi együttléteket.

Megosztás
Vissza