kandallo webaruhaz logo

Facebook

A pellet és annak valódi előnyei

Pellet fajták

Ha szilárdtüzelésű fűtőrendszerekről van szó, akkor hazánkban is egyre többen vannak azok, akik egy pellettel működtethető kandalló, vagy kályha mellett döntenek, hiszen a pellet számos előnyös tulajdonságát az egyszerű rönkfa nehezen tudja felülmúlni. És hogy pontosan mik is ezen tulajdonságok, melyek miatt egyre többen döntenek a pellet mellett?


Kezdjük talán azzal, mely miatt sokan támadják a szilárd tüzelésű rendszereket, vagyis a környezetre gyakorolt káros hatással. A szilárd tüzelésű fűtőrendszereket gyakran éri az a kritika, hogy duplán károsítják a természetet, hiszen nem csak káros égésgázok keletkeznek egy ilyen rendszer használata közben, hiszen tüzelőanyag igényük miatt egyre nagyobb erdőterületek jutnak a kivágás sorsára. A pellet esetében azonban ez már nem teljesen igaz, hiszen a pellet faipari hulladékokból, forgácsból, aprólékból készül, melyet présgépekkel nyomnak össze a jól ismert kis henger formára. Az előállítás során nem használnak semmilyen kötő, vagy ragasztó anyagot, vagyis a pelletbe nem kerül semmilyen mesterséges adalék, mely növelné az égés során felszabaduló káros gázok mennyiségét.


Ha a pellet előnyeiről van szó, akkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezen tüzelőanyag könnyebb kezelhetőségét és szállíthatóságát sem, hiszen a 2-6 cm hosszúságú és 6-7 mm átmérőjű hengerekkel valamivel könnyebb bánni, mint a farönkökkel. A pelletálás során az alapanyagul szolgáló faipari hulladékot ráadásul ki is szárítják, melynek köszönhetően fűtőérték is növelhető. A fűtőérték a jobb minőségű pelletek esetében akár a 22 Mj/kg-t is elérheti.


Itt merül fel egy fontos kérdés: a pellet minősége. Sajnos elég sok rossz minőségű pellet kapható ma a piacon, melyek használata nem csak azért lehet hátrányos, mert ezek fűtőértéke alacsonyabb, hanem azért is, mert a rossz minőségű pellet használata akár a tüzelőberendezésünkben is kárt tehet. De hogy hogyan is állapítható meg minősége? A jó minőségű pellet felszíne egyenletes és fényes, nincsenek rajta törések, nagyobb repedések. A rosszabb minőségű változatot onnan is fel lehet ismerni, hogy kettétörve az inkább morzsolódik, míg a jobb minőségű egy egyenes vonal mentén válik ketté. Ha a boltban nincs arra lehetőség, hogy a pelletes zsákot kibontva jobban szemügyre vegyük a tüzelőanyag minőségét, akkor elég, ha megvizsgáljuk a zsák alját. Ha ott túl sok a törmelék, akkor az a pellet rossz minőségére utalhat.  Ha a pelleteken apró, szürke foltok jelennek meg az valószínűleg a nem megfelelő tárolásnak köszönhető, azonban az ilyen gombásodásnak indult tüzelőtől is tartózkodjunk, hiszen ez is jelentősen ronthat a pellet minőségén.


A pellet mellett azonban a legtöbben a kényelem miatt döntenek. Nem kell a tüzelőt felaprítani, sőt a tűzre sem kell túl gyakran rakni, hiszen elég ha feltöltjük a kandalló, vagy kályha pellet tartályát, és hosszú órákra megvan oldva a tűz táplálásának kérdése. Persze nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a pelletel üzemelő tüzelőberendezéseket sokkal ritkábban kell tisztítani, hiszen a pelletnek a hamu tartalma is jóval alacsonyabb (csupán 0,5-1,6 %), mint a legtöbb tűzifa fajtának.

Megosztás
Vissza