kandallo webaruhaz logo

Facebook

Mitől mobil a hordozható kályha?

Hordozható kályha

A név kicsit csalóka lehet, mert sokan gondolhatják, hogy itt egy olyan mobil fűtőrendszerről van szó, melyet egy olajradiátorhoz hasonló könnyedséggel pakolászhatunk a lakás egyik szegletéből a másikba. Ezt azonban felejtsük el, hiszen a hordozható kályhák nevében a hordozható szó nem azt jelenti, hogy akármikor hónunk alá csaphatjuk azokat.


A hordozható kályha attól hordozható, hogy nem képez egy fix, vagyis beépített épületgépészeti, fűtéstechnika elemet. Számos kandalló, illetve kályha típus építéstechnikailag egybefüggő egészet képez a lakás belsőépítészeti elemeivel. Gondoljunk csak egy kandallóra, melynek tűzterét gyakran a falba süllyesztik, süveget építenek tetejére, hogy ezzel fedjék el a füstelvezető csöveket, illetve kandalló burkolatokkal fedik, hogy az jobban harmonizáljon az otthon miliőjével. Egy hordozható kályhát azonban nem kell ráépíteni semmilyen masszív talapzatra, nem kap burkolatot, az egyszerűen a padlón fog állni a saját lábain. Az egyetlen rögzített elem a füstcső lesz, mellyel a kéményhez csatlakozik. Ennek megvan az a nagy előnye, hogy egy esetleges költözés során könnyebben magunkkal vihetjük már megszokott kályhánkat.


Azonban a hordozható kályhák legnagyobb előnye nem ebben a könnyebb szállíthatóságban rejlik. Az ilyen kályháknak ugyanis a helyigénye is sokkal kisebb, mint a fixre épített tüzelőrendszereké. Mivel kisebb a méretük, egyértelmű, hogy tűzterük is kisebb, vagy égésgázból is kevesebb keletkezik ezek használata közben. Ennek köszönhetően a hordozható kályhákat olyan kéményrendszerek esetében is bátran használhatjuk melyeknek vagy huzatossága, vagy kicsi keresztmetszete nem teszi lehetővé egy kandalló, vagy egy nagyobb teljesítményű kályha beépítését.


Persze a kisebb tűztér nyilván azt jelenti, hogy a leadni képes hőteljesítmény is alacsonyabb a hordozható kályhák esetén. Persze a samott tűztérnek és kerámia borításnak köszönhetően egyes típusok még kisebb tűztér ellenére is igen komoly hő leadásra képesek. Ennek ellenére azonban a hordozható kályhák nem számítanak elsődleges fűtési rendszernek, hiszen egy vízteres, vagy légfűtéses kandallóval nem vehetik fel a versenyt. Vagy mégis?


Egyes nagyobb teljesítményű hordozható kályhák vízteres köpennyel készülnek. Ez azt jelenti, hogy a kályha ráköthető a lakás vízteres rendszerére, azonban olyan teljesítmény leadására, mint egy vízteres kandalló még így sem lesznek képesek.


Azonban, ha kiegészítő fűtésről van szó, vagy a fűteni kívánt ingatlan alapterülete kicsit, akkor egy hordozható kályha nagyon praktikus választás lehet. Ha egy nyaraló, hétvégi ház, vagy esetleg egy iroda felfűtéséről van szó, akkor szintén kiváló döntésnek bizonyulhat. Nem lesz szükség a kémény kibővítésére, felújítására és azon sem kell agyalnunk, hogy hol is találjunk helyet új tüzelő berendezésünknek.

Megosztás
Vissza