kandallo webaruhaz logo

Facebook

Vízteres vs. légfűtéses kandalló

vízteres vs. légfűtéses

Ha eljött az ideje, hogy a gázzal faló fűtés helyett megpróbáljunk valamilyen alternatívát keresni és végül választásunk a kandallókra eset, akkor a következő, az eldöntendő kérdések korántsem rövid sorában, hogy hőátadás szempontjából melyik típus a számunkra megfelelőbb. Magyarul egy légfűtéses, vagy egy vízteres kandallóval járunk-e jobban.


A légfűtéses kandallókról sokan tévesen úgy gondolják, hogy csupán másodlagos fűtési rendszerként állják meg helyüket. Ez azonban nem igaz, hiszen akár egy nagyobb alapterületű ingatlan elsődleges fűtőrendszerként is kiváló választás lehet, csupán a meleg levegő elvezetésére szolgáló cső rendszert kell kiépítenünk. Az ilyen légelvezető rendszereknek két fajtája létezik, hiszen lehet gravitációs, valamint ventillációs.


A gravitációs légelvezető csatornákat akkor érdemes használni, ha a kandalló a földszinten van a meleg levegőt pedig az emeleti helyiségekhez szeretnénk elvezetni, azok fűtésére szeretnénk felhasználni. Ilyen esetben elegendő, ha a csatorna dőlésszögét megfelelően állítjuk be, hiszen mint tudjuk a meleg levegő felfelé szál. A ventilációs rendszerek esetében  a meleg levegő továbbításáról a csatornába épített egy, vagy több ventilátor gondoskodik. Ennek hátránya, hogy sajnos működéséhez elektromos áramra van szükség, így egy esetleges áramszünet esetén a meleg levegő nem fog megfelelő hatékonysággal eljutni a fűteni kívánt helyiségekbe.


Egy légfűtéses kandalló esetén tehát, ha azt egy nagyobb alapterületű ingatlan elsődleges fűtési rendszereként szeretnénk használni, akkor szükség lesz ilyen légelvezető csatornák kiépítésére. Azonban ha otthonunkban már ki van építve egy vízteres fűtési rendszer, akkor jobban járhatunk egy vízteres kandalló beépítésével.


Ezek ugyanis a radiátoros rendszerben keringő vizet melegítik, így plusz rendszer kiépítésére, mely a meleget eljuttatná a lakás többi részébe, már nem lesz szükség. A vízteres fűtésnek köszönhetően ráadásul akkor is tovább képesek meleggel ellátni a lakást, ha a kandallóban már kialudt a tűz, hiszen amíg a víz ki nem hűl, addig a radiátorok képesek melegen tartani az otthont. Ebből fakad azonban, hogy a kandalló begyújtása után a lakást lassabban melegíti fel, mint egy légfűtéses, hiszen először a vízteres rendszer vizét kell felmelegíteni. A vízteres kandallók mellett szól azonban, hogyha egy nagyobb teljesítményű típust választunk és beépítünk egy puffer tartályt is, akkor akár az otthon használati meleg vizét is előállíthatjuk a kandalló segítségével.


Azonban, ha otthonunkban nincs kiépített vízteres rendszer, akkor lehet, hogy jobban járunk egy légfűtésessel, hiszen így valamennyi helyet is megtakaríthatunk. A radiátorokkal ugyanis az a baj, hogy jelentős felületet foglalhatnak le a hasznos falrészekből, ahova így nem kerülhet semmilyen bútor, vagy lakberendezési eszköz. A légfűtéses kandallók esetében azonban a légcsatornák a falban, vagy éppen az ügyesen kialakított álmennyezetben futnak és a szobákban csak egy kisebb bevezető rács emlékezetet minket azoknak létére. A légfűtéses kandallók lakáson belüli elhelyezése esetén azonban kicsit jobban meg van kötve a kezünk, mint egy vízteres esetén, hiszen egy légfűtéses tűzteret előnyös a lakás központi részében elhelyezni. Így nem csak a közvetlen hőátadás optimalizálható hatékonyabban a lakás teljes egészére tekintve, hanem a kiépítendő légcsatornák hossza is rövidebb lehet.

Megosztás
Vissza