kandallo webaruhaz logo

Facebook

Amit a kéményekről tudni illik

Régen egyáltlaán nem foglalkoztak a füst megfelelő elvezetésének a problémájával. Ezt régen nagyon egyszerűen egy lyuk segítségével oldották meg a plafonon. Feltehetőelg a nagyobb fűst elvezetésének problémájával legelőször a rómaiak küzdöttek meg.

Köztudott a rómaiakról, hogy fejlett fürdőkultúrával rendelkeztek. Ezeket a fürdőket nyílván valamilyen úton-módon fűteni kellett. Voltak akik termálforrással simán megoldották ezt a problémát, de voltak akik csak mesterséges megoldásra hagyatkozhattak. Nyilván ehhez nekik valamiféle melegítő kemencét kellett építeni. Ehhez már a „lyuk a plafonon” nem volt elég jó megoldás. Belátták, hogy valamivel modernebb füstelevező rendszerre van szükségük. Akkoriban a kandallók még nem voltak képesek túl nagy teljesítmény leadására. Csak abban az esetben tudtak nagyobb teljesítményt nyújtani, ha jól megpakolták azokat.

Nyílván minél többet fűtöttek, annál több volt a felszabaduló füstmennyiség is. A később Anglia volt az első olyan ország, ahol szabványosították a kéményépítést. Persze hozzá kell tenni azt, hogy az egyre fejlődőbb lakosság se igazán szívlelte már a házban terjengő füstöt. Ahogy telt az idő, úgy jöttek be az újabb tüzelőanyagok is. Persze ezek csak újabb problémákat vetettek fel. A füstgázok összetétele jelentősen megváltozott ennek hatására. Ráadásul ezek még hatással is voltak a kémények összetételére is.

Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a kémények huzatossága se egy utolsó hatékonyság szempontjából. Hiszen, ha nem jut elég oxigén a tűztérbe, akkor az égés intenzitása is csökken.
Megosztás
Vissza