kandallo webaruhaz logo

Facebook

Milyen a megfelelő tűzifa?

A költséghatékony fűtéshez a legfontosabb tényező a megfelelő minőségű tűzifa. A legfontosabb szempont a nedvességtartalma.

Amikor a fákat kivágják, akkor víztartalmuk még igen magas, egyes fajták esetén akár az 50%-ot is meghaladhatja. Ezt a nedvességtartalmat 15-20% alá kell levinni. Előfordulhat, hogy frissen vágott fát vásárolunk, melyet majd csak a következő fűtési szezonban kívánunk majd felhasználni.

Nyílván való tehát, hogy a fát száraz, csapadéktól jól védett helyen kell tárolnunk. Emellett még fontos az is, hogy a levegő is megfelelően érje. Ha a levegő nem tudja átjárni a rönköket a száradás során, akkor sokkal könnyebben begombásodhatnak, de a száradásnak a folyamata is lassulhat. A tűzifa tárolására tehát a legalkalmasabbak a tetővel ellátott, de oldalfal nélküli színek.

A vizes fa meggyújtásakor a benne található víz a hő hatására gőzként távozik belőle, viszont hőt von el a tűztérből, mely a füstgázokkal együtt a kéményen keresztül elillan. Minél magasabb tehát a tüzelő nedvességtartalma annál jobban lerontja a tüzelőberendezés hatásfokát.

Emellett a több vízgőznek köszönhetően a kéményben lecsapódó kondenzvíz mennyisége is megnő, mely savas hatásának köszönhetően szép apránként szétroncsolhatja mind a füstelvezető rendszert, mind a tüzelőberendezést. Minél több a fában a víz, annál lassabban megy majd végbe ez a folyamat.
Megosztás
Vissza