kandallo webaruhaz logo

Facebook

Mi lehet a füst visszaáramlásának oka?

A kéményben a légáramlás különböző gázok közötti hőmérséklet különbségeknek köszönhető. A tűztérből kilépő füstgázok magasabb, mint a kéményt kívülről körülvevő.

Egyébként sűrűségükben és nyomásukban is eltérnek. Ha napközben kellemes meleg van, mely estére is megmarad, azzal sokunk már nem gyújt be éjszakára. Reggel felkelve azonban azt tapasztalhatjuk, hogy kicsit kihűlt a levegő a kinti jó idővel ellentétben.

Bedobunk hát néhány hasábot a kandallóba és alágyújtunk, de meglepődve tapasztaljuk, hogy a füst a kémény helyett a lakás a légtere felé veszi útját. Ennek mi az oka? Hát nem más, mint a nyomáskülönbség. Az ilyen reggeleken előfordulhat ugyanis, hogy a kéményben, illetve a lakásban található levegő jóval hűvösebb, mint a kint levegő. Ilyenkor begyújtás előtt érdemes leellenőrizzük, hogy milyen irányú a légáramlás kéményünkben.

Legjobb megoldás, ha nyitott tűztérajtó mellet bedugunk egy égő gyufaszálat a tűztérbe. Ha a láng az tűztérnyílás felé mutat, akkor bizony a levegő kintről áramlik a lakás felé, vagyis ha így gyújtunk be, akkor jó eséllyel a füst elárasztja majd otthonunkat. Erre megoldásként tökéletes, ha a tűztér ajtaját 10-15 percre nyitva hagyjuk. A nyomáskülönbség apránként megszűnik.

Így most már bátran begyújthatunk kandallónkba és nem kell attól tartani, hogy a füst a szobába ömlene.
Megosztás
Vissza