kandallo webaruhaz logo

Facebook

Kandalló vagy cserépkályha

A cserépkályha vagy a kandalló lehet a jobb? Melyik mellett érdemes dönteni?

Minden fűtésszezonban az emberek többsége úgy dönt, hogy a gázzal üzemeltethető rendszerüket lecserélik egy szilárd tüzelésűre. Az emberek többsége a kandalló mellett dönt. Azért döntenek így, mert hiába van a cserépkályhának nagyobb hatásfoka, viszont a telepítési költsége sokkal több mint a kandallóé. A másik ok pedig a cserépkályhák üzemeltetésében keresendő. Ugye azt már tudjuk, hogy égés során a hő nagy része az égésgázokkal együtt a kéményen keresztül távozik. A kandallók esetében ennek a befogására alkalmazzák az úgynevezett hődobokat.

A cserépkályháknál pedig egy sokkal egyszerűbb módszert használnak, egyszerűen elzárják a füst útját. Ezt egy szelep segítségével lehet megoldani a tűz kialvása után. A probléma itt az, hogy valakinek mindig ott kell lennie a tűz kialvásánál. Természetesen mára már ezt is kiküszöbölték és automatizálták ezt a szelepet is. Viszont ezzel bejött egy újabb probléma, hogy tovább drágította a kályhákat. És még a burkolatról nem is beszélve. Lehet, hogy a burkolata egy kályhának igen masszív és sokat bírnak, de a belső szerkezetet alkotó samott, főként ha nem jó minőségi, akkor hamar tönkre mehet. Ezzel rontva a kályha időtállását.

Természetesen egy cserépkályhának megvan a maga, különleges hangulata, de ha ennél fontosabb számunkra a hatékonyság és a kényelmes üzemeltethetőség, akkor jobban járhatunk egy kandallóval.
Megosztás
Vissza