kandallo webaruhaz logo

Facebook

A brikettről

Sokan összetévesztik a brikettet a pellettel. Azt gondolják az emberek, hogy a kettő egy és ugyanaz csak éppen a méretükben különböznek. Ez egyáltalán nem így van. De mi is akkor az a brikett?

A brikett alapját az erdészeti, mezőgazdasági hulladékok képzik, ezzel ellentétben a pellet kizárólag faipari hulladékokból préselik össze. A brikett fűtőértéke hasonlóan jó mint a pelleté. Ahogy a pellet, úgy a brikett is préselés útján állítják elő. A préselés során semmilyen mesterséges kötőanyagokat nem használnak. Csak is természetes kötőanyagokat lehet benne találni. Nagyon jó példa erre a fenyőkéregből fennmaradó gyanta.

Azzal, hogy több alapanyagból áll a brikett, úgy a legoptimálisabb fűtőértéket éri el. Alapanyagok közül vegyük például a repcét. Ezzel kiválóan lehet kondicionálni az adalékanyagokat, vagyis a nedvesség tartalom egyszerűbben szabályozható. A nedvességtartalommal már tudjuk mi a helyzet fűtéskor. Minél kisebb a nedvességtartalom, annál nagyobb hatásfokot lehet elérni. A jó minőségi brikett nedvességtartalma alacsony. Ebből adódóan és a keménységét tekintve a fűtőértéke igen magas. Ezen felül kevésbé rongálja a kémények állagát.

A brikett hamutartalma nagyon alacsony, így a tűztér nagytakarítását és a hamu eltávolítását is ritkábban kell elvégezni. Tehát brikettel is legalább annyira megéri fűteni, mint pellettel vagy esetleg a sokak által kedvelt és legjobban elterjed tűzifán kívül.
Megosztás
Vissza