kandallo webaruhaz logo

Facebook

Cserépkályha vagy kandalló?

Minden fűtésszezonban az emberek többsége úgy dönt, hogy a gázzal üzemeltethető rendszerüket lecserélik egy szilárd tüzelésűre. Na ilyenkor merül fel mindenkiben a kérdés, hogy melyik mellett érdemes dönteni? A cserépkályha vagy a kandalló a jobb?

Általában a kandalló mellett döntenek. Az emberek többsége, azért dönt így, mert hiába van a cserépkályhának nagyobb hatásfoka, viszont a telepítési költsége sokkal több mint a kandallóé. A másik ok pedig a cserépkályhák üzemeltetésében keresendő. Ugye azt már tudjuk, hogy égés során a hő nagy része az égésgázokkal együtt a kéményen keresztül távozik. A kandallók esetében ennek a befogására alkalmazzák az úgynevezett hődobokat.

A cserépkályháknál pedig egy sokkal egyszerűbb módszert használnak, egyszerűen elzárják a füst útját. Ezt egy szelep segítségével lehet megoldani a tűz kialvása után. A probléma itt az, hogy valakinek mindig ott kell lennie a tűz kialvásánál. Természetesen mára már ezt is kiküszöbölték és automatizálták ezt a szelepet is. Viszont ezzel bejött egy újabb probléma, hogy tovább drágította a kályhákat.

Még a burkolatról nem is beszélve. Lehet, hogy a burkolata egy kályhának igen masszív és sokat bírnak, de a belső szerkezetet alkotó samott, főként ha nem jó minőségi, akkor hamar tönkre mehet. Ezzel rontva a kályha időtállását.
Megosztás
Vissza