kandallo webaruhaz logo

Facebook

Mi a különbség a hőszigetelt és a hőközlő között?

A kandalló burkolatokat az emberek általában a külsejük alapján választják. Viszont fűtéstechnikai szempontból van egy ennél sokkal fontosabb szempont, amit sokan elfelejtenek vagy lehet nem is tudnak róla.

A hőközlő burkolatok képesek felvenni a tűztérben keletkezett hőt, majd azt átadni a környezetben lévő levegőnek. Olyan helyen, ahol van kis gyerek ott egyáltalán nem ajánlatos, hogy ezek a burkolatoknak a hőmérséklete igen nagy, akár meg is égethetik magukat. Fűtéstechnika szempontjából pedig igen hasznos az a típusú burkolat.

Egyébként a kályhacsempe burkolatok a tipikusan ilyen fajták. Ezek képesek a tűz kialudta után is tovább melegíteni a levegőt és ezáltal a lakást is. Természetesen ezek drágábbak, mint a hagyományos hőszigetelt társaik. A hőközlő burkolatokat igazából csak akkor érdemes használni, ha légfűtéses kandalló van otthon.

A vízhűtéses kandalló esetén pedig pont fordítva van, hogy annál az a cél, hogy csökkentve legyen a sugárzási tartományban leadott hő. Ebben már mindenki rájöhetett akkor, hogy a hőszigetelt burkolatot érdemes használni a vízhűtéses kandallók esetében.

Kicsit megtévesztő lehet a dolog, hisz nagyon sokan nem tudják, hogy a legtöbb ilyen burkolat valójában nem hőszigetelt. Maga a hőszigetelő anyag ezen burkolatok alá kerül. Ezek a burkolatok önmagukban nem is lennének képesek elviselni ekkora hőt.
Megosztás
Vissza