kandallo webaruhaz logo

Facebook

Így gyújtsd be a kandallót!

Sokan úgy gondolják, hogy nagyon egyszerű begyújtani. Aki gyújtott már életében tüzet szalonnasütés alkalmával, könnyedén megbirkózhat ezzel a feladattal is. Vannak viszont olyanok is, akiknek ugyan van kandallójuk, mégis gondot okoz ez a feladat. Ez alkalommal nekik próbálunk segíteni!

 

Az első lépés nagyon fontos. Meg kell tisztítani a tűzteret. Ilyenkor el kell távolítani a hamut a hamutálcáról, vagy ha ilyen nincs, akkor a tűztér aljából. Szintén nem elhanyagolható lépés a levegő megfelelő áramlásának biztosítása. Ha a kandallónknak van alsó rostélya, akkor azt ilyenkor kell kitakarítani. A takarítás utolsó lépéseként még az ajtó üvegét is meg lehet tisztítani, bár ez az égést nem befolyásolja, csak esztétikai szempontból ajánlott, hiszen igazán nyugtató hatású a lobogó tűz látványa.


A megvagyunk a tisztítással, akkor következhet a begyújtó papír pozicionálása. Semmiképpen se használjunk fényes felületű, vastag papírt, mert ezek nem fognak meggyulladni. Ellenben a matt, vékony papír tökéletes. Ezt össze kell gyűrni, hogy a ráhelyezett vékony fadarabok-a gyújtósfa- ne boruljanak le róla. Gyújtósfának a legalkalmasabbak a puha, szárazfák, amiből körülbelül 10 darabra lesz szükség. A 20-25 cm-es darabokat lehetőleg egyenletesen helyezzük el a papíron. Ez azért fontos, mert így majd egyszerre gyulladjanak meg.


A gyújtósra ezután pakolhatjuk a közepes méretű fát. Jó, ha erre a célra is száraz puhafát használunk. Ezen fadarabok megfelelő hossza körülbelül 30 cm, vastagsága pedig elenyésző, nagyjából 3 cm. Fontos, hogy ezekből a fadarabokból elegendő csak 6-7 db-ot a gyújtós tetejére helyezni. Pont úgy, mintha tábortüzet akarnánk rakni. Ha ezzel is megvagyunk, jöhet a tűzifa, amit a közepes méretű fákra helyezünk, gúlaszerűen. Ilyenkor fontos úgy pakolni a fadarabokat, hogy elérjük a kupac legalján lévő papírt.


Utolsó lépésként már nem is maradt más csak a begyújtás. Először meg kell nyitni az égési levegő szabályozót, és ha van beépített huzatszabályozó akkor azt is. Ezzel a mozdulattal már biztosítottuk is a megfelelő levegőellátást. Ezután következhet a papír meggyújtása. Ha az égési levegő szelepe nyitott, akkor a papír meggyújtása után már be is lehet zárni a tűztér ajtaját, hiszen a levegő eljut a tűzhöz és a füst nem fog visszajutni a lakásba.

Megosztás
Vissza