kandallo webaruhaz logo

Facebook

Légfűtéses rendszerek az ókorban

A légfűtéses kandallók még napjainkban is igen népszerűek, bár a legtöbb ember, akinek ilyen rendszer van telepítve otthonában, valószínűleg nem is sejti, hogy a légfűtéses technológia, jobban mondva kezdetleges elődje, már az ókorban is ismert volt.

 

Azt ugye sokan tudják, hogy az ókori rómaiak igen fejlett fürdőkultúrával rendelkeztek. Egy tipikus római fürdőből pedig nem hiányozhattak a meleg vizes medencék.

A szerencsésebb provinciákban, ahol nagyobb mennyiségben állt rendelkezésre meleg termálvíz (ilyen volt hazánk is), nem okozott gondot meleg vízzel ellátni a medencéket. A természetes hőforrásokban nem bővelkedő vidékeken azonban szükség volt a víz felmelegítésére.


Erre a célra szolgáltak az úgynevezett hypocaustumok. A görög eredetű szó jelentése "meleg levegő áramoltatás", mely egy három fő elemből álló fűtési rendszert takar. A három rész közül az első az úgynevezett praefurnium, mely egy fűtőkamra volt, aminek száját, de sokszor magát az egész kamrát is az épületen kívül helyezték el. Ez elengedhetetlen volt, hiszen a középkorig nem igazán beszélhetünk mai értelemben vett kéményekről, így a fűtőkamrából a füst annak száján keresztül tudott csak távozni.


A rendszer második fontos eleme a suspensura volt, amit tekinthetünk egy igen kezdetleges padlófűtési rendszernek. A suspensura gyakorlatilag egy dupla padlóréteget jelentett, mely két réteg között a meleg levegő szabadon áramolhatott. Az alsó rétegre 20-25 cm magas tégla "tartóoszlopokat" helyeztek és ezekre került aztán rá a második padlóréteg.


A rendszer harmadik részét képezte az úgynevezett tubulacio, ami nem volt más, mint a falba épített szellőztet nyílások hálózata, melyek feladata az volt, hogy az ezeken keresztül beáramló levegő mozgásban tartsa a padló alatti már felmelegített levegőt. Ennek köszönhetően a hő egyenletesen oszlott szét a helyiségben, az egész épületben.


Annak ellenére, hogy ezen sorokat olvasva ez a rendszer nem tűnik bonyolultnak, kiépítése mégsem volt egyszerű, így csak a legtehetősebbek engedhették meg maguknak, hogy egy hypocaustum fűtse otthonukat. A római fürdőkben azonban előszeretettel alkalmazták ezen rendszereket, melyeket nem ritkán olyan forróra hevítettek, hogy a fürdőzőknek egy speciális papucsot kellett viselniük, hogy ne égessék meg talpukat.

Megosztás
Vissza