kandallo webaruhaz logo

Facebook

Egy cserépkályha vagy inkább egy kandalló?

Ha a szilárd tüzelésű fűtőrendszereket hatékonyság szempontjából vizsgáljuk, akkor elmondható, hogy néhány évtizeddel ezelőtt az akkori kandallók még nem igazán vehették fel a versenyt a cserépkályhákkal.


Így az sem csoda, hogy a hidegebb, Alpesi vidékeken a középkor óta inkább ezek számítottak a kedveltebb tüzelőberendezésnek.

Ennek oka, hogy a cserépkályhák gyakorlatilag bezárják a hőt és még a legtöbb tüzelő rendszer esetén a hő egy része a kéményen keresztül távozik, addig a cserépkályhák esetében ezt a hőt is felhasználhatjuk a helyiség, vagy a lakás fűtésére. De hogy hogyan képesek erre a cserépkályhák?


A módszer nagyon egyszerű. Miután begyújtottunk a cserépkályhában, hagyni kell, hogy a fa leégjen, mely a tüzelő minőségétől függően 1-1,5 órát vesz majd igénybe. Mikor fa leégett és a tűz már csak parázslik, akkor a kályha levegőztető rendszerét elzárjuk, így a keletkező hő már nem tud kiszökni a kéményen keresztül, mint ahogy a füst sem. Persze a tűz parázslásakor már csak nagyon kevés füst keletkezik, mely azonban tovább emelheti a tűztérben uralkodó hőmérsékletet.


Ezzel csupán az a gond, hogy a tűz leégésekor ott kell lennünk a kályhánál hogy a levegőztetőt elzárjuk, ellenkező esetben a parázs hője elszökik. A cserépkályhák üzemeltetése tehát kicsit körülményesebb azok számára, akik napközben dolgoznak és nem tartózkodnak otthon. Ettől függetlenül ez azért egy nagyon hatékony fűtési megoldás, hiszen a kályha, szerkezetének köszönhetően, a levegőztető elzárása után még 8-10 órával is sugározhatja magából a hőt.


Ezt a hatást fokozzák tovább a kályha falának külső felületén elhelyezett cserepek, melyek képesek megtartani és fokozatosan leadni a hőt. Bár ezek a cserepek nagyon strapabíróak, a kályha samott szerkezetéről már nem feltétlenül mondható el ugyanez. A belső samott elemek és szerkezet ugyanis igen nagy hőhatásnak és igénybevételnek van kitéve és ha cserépkályhánkat nem megfelelően üzemeltetjük, akkor könnyen előfordulhat, hogy 10-15 év után felújításra szorul majd. Rosszabb esetben az is előfordulhat, hogy az egészet le kell bontani és újra kell építeni.


Egy kandalló ennél sokkal strapabíróbb és tűztér falát sem éri akkora terhelés, hiszen nem kell "bezárnunk" a füstöt és hőt annak megfelelő működéséhez. Ráadásul a mai kandallók már képesek a cserépkályhákhoz hasonló 80% vagy afölötti hatásfok elérésére. A megfelelő burkolattal és egy nem túlméretezett hődob beiktatásával egy kandalló hatásfokban tehát ma már könnyedén képes verni a cserépkályhákat és üzemetetésük is sokkal kényelmesebb.


Természetesen egy cserépkályhának megvan a maga, különleges hangulata, de ha ennél fontosabb számunkra a hatékonyság és a kényelmes üzemeltethetőség, akkor jobban járhatunk egy kandallóval.

Megosztás
Vissza