kandallo webaruhaz logo

Facebook

Egy falazott kandalló előnyei

Falazott kandallókkal, illetve kályhákkal napjainkban viszonylag kevés otthonban találkozhatunk, még annak ellenére is, hogy a szilárd tüzelésű rendszerek idehaza is egyre népszerűbbek. Pedig a falazott kandallók hőleadó, valamint hőtartó képessége egyenesen kiválónak mondható.

 
Ezt annak a tömör és vastag falazatnak köszönhetik, mely körbeöleli a tűzteret. Ezen vastag falazat "magába szívja" a hőt és nagyon lassan, fokozatosan adja ki magából. Ezeket a típusú kandallókat napjainkban egy speciális hőtároló rekesszel is el szokták látni, mely tovább növeli a rendszer hőtartó képességét. Ezzel a kandalló komfortfokozata is jelentősen növelhető, hiszen elegendő lehet naponta egyszer begyújtani, és még ha a tűz néhány órán belül ki is alszik, a kandalló falazat mégis egész nap képes melegen tartani a környező levegőt.


Pont emiatt a mai napig inkább az olyan hidegebb éghajlatú területeken népszerűek, mint a Skandináv államok, vagy Oroszország. Persze annak oka, hogy idehaza viszonylag ritkán építenek ilyen falazott kandallókat, nem feltétlenül az éghajlati viszonyokban keresendő. Ezek a kandallók ugyanis igen drágák, felépítésükhöz nem kis mennyiségű, speciális alapanyagra van szükség, nem is beszélve a szaktudásról.


És az igen magas telepítési költség még csak az egyik oka annak, hogy hazánkban viszonylag kevesen teszik le voksukat ezen típusú kandallók mellett. A falazott kandallók egyik hátránya ugyanis hatalmas súlyuk, melynek köszönhetően nagyon speciális körülményekre van szükség felépítésükhöz. Sok esetben egy külön merevítő réteget is be kell építeni a kandalló alá, mely képes egyenletesen eloszlatni a súlyt. Emeleti helyiségek szinte minden esetben alkalmatlanok egy ilyen kandalló telepítésére, de ha a szoba alatt pince van, akkor sem árt megvizsgáltatni egy statikussal, hogy a födém kibírna-e egy ekkora súlyt.


Ha azonban otthonunk paraméterei, na és persze pénztárcánk megengedi, akkor egy ilyen falazott kandallóval, vagy éppen kályhával, igazán jól járhatunk, hiszen nem csak különleges és egyedi dísze lehet lakásunknak, hanem sokkal hatékonyabbá és kényelmesebbé is teheti egy szilárd tüzelésű rendszer használatát.

Megosztás
Vissza