kandallo webaruhaz logo

Facebook

Hőszigetelt, vagy hőközlő?

A kandalló burkolatokat általában stílusuk, alapanyaguk, vagy éppen színük alapján szeretjük csoportosítani. Azonban fűtéstechnikai szempontból van egy ennél sokkal fontosabb csoportosítási formájuk is, mégpedig, hogy az adott burkolat hőszigetelt, vagy hőközlő.

 
A hőközlő burkolatok legfontosabb tulajdonságára nyilván nem nehéz rájönni. Az ilyen burkolatok képesek felvenni a tűztérben keletkező hő egy részét és azt sugárzási tartományban átadni a környező levegőnek. Ezen tulajdonságuknak köszönhetően felszínük akár a 60-70 °C is elérheti, vagyis kisgyermekes családok esetén nem biztos, hogy a legpraktikusabb a használatuk. Fűtéstechnikai szempontból azonban kiválóak lehetnek. A cserépkályhák esetében használt kályhacsempék egyébként ilyen hőközlő burkolatnak számítanak. Ezek nem csak továbbítják a tűztér hőjét, de képesek azt valamilyen szinten meg is tartani, így még akkor is meleget áraszthatnak magukból, ha a kandallóban már rég kialudt a tűz.


Persze a hőközlő burkolatok valamivel drágábbak, mint a hagyományos, hőszigetelt társaik, mely főként alapanyaguknak és elkészítési módjuknak köszönhető. Ha tehát egész kandallónkat ilyen burkolattal szeretnénk fedni, akkor az jelentősen megnövelheti az építés költségeit. Hatékony megoldás lehet azonban az is, ha az egyszerű, vakolt burkolatot kombináljuk terrakotta párkányelemekkel. Az ilyen megoldásoknál csak a vízszintes párkány részeket látjuk el hőközlő, terrakotta elemekkel, a függőleges részek egyszerűen vakolva lesznek. A kandalló burkolata így is nagyobb mennyiségű hőt lesz képes a sugárzási zónában leadni, a burkolat összköltsége mégsem lesz túlzottan magas.


Az ilyen hőközlő burkolatok használata azonban csak akkor igazán előnyös, ha légfűtéses kandallónk van. A vízteres kandallók esetében ugyanis pont az a lényeg, hogy csökkentsük a sugárzási tartományban leadott hőt, hiszen az ilyen módon leadott hőt már nem tudjuk felhasználni arra, hogy azt a vízteres rendszeren keresztül a radiátorok felmelegítésére használjuk.


A vízteres kandallók esetében tehát a hőszigetelt burkolatokkal járhatunk jobban. Ezek neve kicsit csalóka lehet, hiszen a legtöbb ilyen burkolat valójában nem hőszigetelt, hiszen a valódi hőszigetelő réteg ezek alá kerül. Sőt, a legtöbb ilyen burkolat önmagában nem is lenne képes elviselni azt a jelentős hőhatást, melynek ki van téve. Hogy mégse keletkezzen károsodás bennük egy hőtükör rétegnek kell alájuk kerülnie. Ez általában kőzetgyapot, vagy kalcium szilikát alapú szigetelő anyag, melynek köszönhetően a kandalló burkolatának külső fala nem melegszik a szobahőmérséklet fölé.

Megosztás
Vissza