kandallo webaruhaz logo

Facebook

Ha egy pelletes kályhát választana

Pelletes kályha előnyei

Ha valaki tudja, hogy a pelletnek milyen előnyei is vannak más szilárd tüzelőanyagokkal szemben, akkor nagyjából azzal is tisztában lehet, hogy egy pellettel üzemelő kandalló, vagy kályha milyen előnyökkel is bírhat. Ennek ellenére talán nem árt, ha pontosan átvesszük, hogy mik is azon előnyök, melyek miatt megérheti egy pelletes kályha mellett letenni voksunkat.


A pellettel üzemelő kályhák mellett szóló legkomolyabb érv a kényelmesebb üzemeltethetőség. Itt nem arra kell elsősorban gondolni, hogy a pellet használatával elfelejthetjük a tűzifa felaprításának ügyes-bajos teendőit, hiszen ha ezzel nem szeretnénk vesződni, akkor vásárolhatunk „konyhakész tűzifát” is. Bár az már más kérdés, hogy kinek mit is jelent a valóban „konyhakész tűzifa” fogalma. A kényelmes üzemeletethetőség inkább abban nyilvánul meg, hogy kevesebbet kell bajlódnunk azzal, hogy folyamatosan tápláljuk a tüzet. A pelletes kályhák ugyanis rendelkeznek egy pellet tartállyal, melyet feltöltve akár egy napra elegendő fűtőanyaggal is elláthatjuk kályhánkat. Természetesen az, hogy a pellet tartály mennyi idő múlva szorul újbóli feltöltésre attól is függ, hogy mekkorára állítjuk a kályha teljesítményét. Egy átlagos pelletes kályha 9 kW-os teljesítmény mellett óránként nagyjából 1-1,5 kg tüzelőanyagot használ fel. Persze beállíthatjuk az adagolót úgy is, hogy ennél kevesebb pelletet fogyasszon, de ekkor értelemszerűen csökken a leadott hőteljesítmény is.


Az automatikus adagolás akkor lehet igazán hasznos, ha napközben a családból senki nem tud otthon tartózkodni, de azt azért nem szeretnénk, hogy addig a lakás teljesen kihűljön. Szintén az előnyök közé tartozik, hogy egy sokkal tisztább fűtési alternatívát jelent a szilárd tüzelésű rendszerek között, mivel a pellet hamu tartalma alacsony, csupán egy 1 % körüli, vagyis jóval ritkábban lesz szükség a kályha kitakarítására. Emellett, ha jó minőségű pelletet használunk, ami ugye nem morzsálódik, akkor a tartály feltöltése közben is kevesebb kosz kerülhet lakásunkba, mintha a kandalló tűzterébe kellene rendszeresen dobálnunk a behordott fahasábokat.


Természetesen ha egy pelletes kályha vásárlására adtuk fejünket, akkor nagyjából ugyanazon kérdésekre kell választ adnunk, mint más szilárd tüzelésű berendezés esetén. Az első kérdés, hogy elsődleges, vagy kiegészítő fűtésként számítanánk új kályhánkra. Erre azért fontos választ adni, mert a pelletes kályhák esetén is számos különböző teljesítményű típussal találkozhatunk a piacon kezdve a 6 kW-os hőteljesítmény leadására képes daraboktól egészen a 16-18 kW-os változatokig. Szintén befolyásolhatja végleges döntésünket a már beépített fűtési rendszerek típusa, milyensége, a füstelvezető rendszer paraméterei, de a rendelkezésünkre álló szabad hely mérete is.


Minta ahogy a kandallók esetében, úgy a pelletes kályháknál is választhatunk a légfűtéses és a vízteres típusok közül. Egy légfűtéses pelletes kályha is képes lehet arra, hogy az egész otthon fűtését rá bízzuk, de az esetek túlnyomó részében egy nagyobb ingatlan teljes felfűtésére inkább a vízteres változatokat szokták választani. Ha már minden kérdésre választ adtunk, akkor egyetlen dolog maradt csupán hátra, ez pedig kályha megjelenése. A pelletes kályhák többféle oldalburkolattal is megvásárolhatóak és vannak olyan változatok, melyek oldalfalét kerámia, vagy éppen zsírkő lapok díszítik. Természetesen ezeknek a megfelelő hőtartás szempontjából is fontos szerepe van, azonban ez semmit nem von le esztétikai értékükből.

Megosztás
Vissza