kandallo webaruhaz logo

Facebook

Kémény építés

A kémény építés menete eltérő lehet attól függően, hogy egy előgyártott kéményrendszerről, vagy egy szerelt kémény építéséről van szó.

Kémény építés előgyártott rendszerek esetén

elogyartott kemenyAz első lépés, hogy az alapra, melyre a kémény kerül, felhelyezzük a szükséges vízszigetelő réteget. Erre kerül az első köpenytégla, melynek üregét betonnal félig ki kell tölteni. A köpenytéglába most bekerülhet az ásványgyapot lap, majd a kerámiából készült béléscső. Mielőtt a következő köpenytéglát felhelyeznénk fel kell vinnünk egy habarcsréteget, mely elkészítése esetén fontos, hogy a cement-mész-homok arány megfelelő legyen. Ez az arány 1 : 2 : 8. A kémény építés során végig figyeljünk arra, hogy ez a habarcs réteg a köpenytéglák között ne legyen vastagabb 10-12 mm-nél. Míg a külső köpenytéglák között a kötést a habarcs biztosítja, addig a belső béléscsöveket egy speciális ragasztóanyaggal kell összeilleszteni. Ez a ragasztóanyag azonban csak +5 °C feletti levegő hőmérséklet esetén képes megfelelően megkötni. Mielőtt a béléscsöveket összeragasztanánk fontos, hogy azokat megfelelően portalanítsuk, valamint előnedvesítsük. Ha szükséges, akkor beépítjük a szellőzőlevegő bevezetőnyílását is, melyet a rács méretéhez igazítva kell kialakítunk. Ügyeljünk rá, hogy se a szellőzőcsatornákba, se a sarokfuratokba ne kerüljön habarcs, mikor a köpenytéglákat összeépítjük.

Kémény építés szerelt kémény esetén

szerelt kemenyA szerelt kéményeket legtöbb esetben az épületen kívül helyezik el, vagyis annak falán futtatják fel a tetőszint fölé. A kémény építés első lépése tehát, hogy a füstelvezető rendszert átvezessük az épület falán, vagyis szükséges lesz a bekötő idom majdani helyénél a fal kivésésére. Ezután a tartó elemeket felszereljük a falra, majd ha szükséges, akkor kivágjuk a tetőrészt, mely a kémény vonalában van. Erre azonban nem feltétlenül van szükség, hiszen a kémény kialakítható eltolással is, ezzel kerülve ki a tető szerkezetét. A szerelt kémények egyaránt indíthatóak a talajon elhelyezett alapról, illetve a falra szerelt tartó konzolról. Ha az indító elemet is kialakítottuk, akkor elkezdhetjük felrögzíteni az elemeket. A kémény felszerelése utána a következő lépés a kivéset fal javítása, vakolása, majd a bádogozás. Ezután már csak a füstcső bekötése maradt hátra. Az egész folyamat nem tart tovább 6-8 óránál, tehát a szerelt elemek használatával a kémény építés majdhogynem gyerekjáték.


Kémény építés refrencia képeket ide kattintva talál

Vissza