kandallo webaruhaz logo

Facebook

Kandalló építés

Mielőtt valaki beépíttetne egy kandallót otthonába, biztos felmerül benne néhány kérdés. Mennyi ideig tart egy ilyen rendszer beépítése? Mennyire kell ehhez átalakítani az otthonomat? Egyáltalán hogyan fogjak neki az egésznek?


Hogy a laikusok is jobban átlássák mivel jár egy ilyen tüzelőrendszer telepítése, nézzük most lépésről lépésre, hogyan is zajlik a kandalló építés folyamata.

Kandalló építés 1. lépés


A kandalló építés minden esetben egy szakemberrel történő egyeztetéssel indul. Ezen lépést nem ajánlott kihagyni, hiszen lehet hogy mi magunk kiválasztottunk egy kandallót, melyről úgy gondoljuk az megfelelő lesz számunkra, de laikusként sokan nincsenek tisztában vele, hogy milyen sok tényezőt kell figyelembe venni ahhoz, hogy valóban a legmegfelelőbb darabot válasszuk. Fontos kérdés, hogy elsődleges fűtési rendszerként szeretnénk használni kandallónkat, vagy csak a kiegészítő fűtőrendszer szerepét töltené be. Esetleg nem is a fűtéstechnikai szerepén, hanem az által keltett egyedi hangulaton van a hangsúly. Szintén fontos kérdés, hogy az ingatlan milyen épületgépészeti paraméterekkel rendelkezik, mekkora méretű és állapotú a füstelvezető rendszer, illetve milyen hőszigetelési adottságai vannak a lakásnak. Ezek mind olyan tényezők, melyek nagyban befolyásolják, hogy mekkora teljesítményű kandallóra lesz szükségünk, vagy éppen mekkorát bír el a kéményrendszer. A leghatékonyabb megoldás, ha a kandalló építés folyamata egy helyszíni felméréssel kezdődik, hiszen egy szakember így képes legkönnyebben és leghatékonyabban felmérni a lehetőségeket. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy végül olyan kandallóval gazdagodjon otthonunk, mely mind a belső tér hangulatához, mind a lakás épületgépészeti adottságaihoz, mind saját elvárásainkhoz és igényeinkhez maximálisan passzol.

Kandalló építés 2. lépés


Ha már a megfelelő kandalló tűztérbetétet kiválasztottuk, akkor a következő lépés a tervezés. Az első lépés, hogy meghatározzuk a kandalló pontos helyét, ugyanis nem minden esetben előnyös, ha a megrendelő dönti el, pontosan hova is kerüljön a kandalló. Egy légfűtéses kandalló esetén például nagyon előnyös, ha az az ingatlan, vagy a fűteni kívánt helyiségcsoport központjába kerül. Ha sikerül így elhelyezni a kandallót, akkor azzal jelentősen csökkenthetjük a kiépítendő hőelvezető csatornák hosszát és méretét. A pontos hely meghatározása akkor is fontos, ha a kandalló egy emeletre kerül, hiszen egy födémnek nem minden része elegendően erős statikailag ahhoz, hogy megtartsa a kandalló jelentős súlyát. A kandalló helyének meghatározásakor természetesen a már meglévő füstelvezető rendszerhez is igazodnunk kell.

Kandalló építés 3. lépés


kandallo epitesMiután a szükséges elemek és építőanyagok már a helyszínen vannak, bele is kezdhetünk a valódi építési munkálatokba. Az első és legfontosabb, hogy felhúzzuk a kellően masszív alapot, melyre majd a tűztér kerül.  Nem árt, ha ez a talapzat kb. 20 centiméterrel szélesebb, mint a felső párkány, mely majd a kandalló tűztere fölé kerül. Mikor a talapzattal végeztünk, akkor ráhelyezzük a tűzteret, és azt egy füstcső segítségével összekötjük a kéménnyel, illetve rákötjük az égési-levegő ellátó rendszerre (amennyiben erre szükség van). Ha megtörtén a füstcső csatlakozások szigetelése, akkor nem árt elvégezni egy próba begyújtást. Ilyenkor egy szén-monoxid szint mérővel könnyen kideríthetjük, ha a nem megfelelő szigetelés, esetleg a tűztér hibás szerkezete miatt szivárognának az égésgázok. Ha megbizonyosodtunk arról, hogy ilyen szivárgás nem áll fenn, akkor elkezdhetjük felhúzni a kandalló oldalfalait. A körbefalazás után a tűztér tetejére felhúzhatjuk a felső párkányt, illetve a lezárásokat.

Kandalló építés 4. lépés


A kandalló építés utolsó lépése a stilisztikai és díszítő elemek felhelyezése. Ha a kandalló nem a falba süllyesztve került kialakításra, akkor fontos lehet a füstcsövek, vagy éppen a légcsatornák elrejtése. Erre kiváló lehet egy kandalló fölé épített süveg, mely nem csak ezen gépészeti elemek elrejtésére szolgálhat, hiszen jelentős méretéből adódóan nagyban meghatározza majd a helyiség miliőjét is. Ha pedig valóban egyedivé és stílusossá szeretnénk varázsolni kandallónkat, akkor nem maradhat el az oldalfalak és a süveg burkolása. Terméskő, márvány, esetleg zsírkő? A választék ma már igen széles, így kandallónk valóban olyan köntösbe bújhat, melyről álmodtunk.

Kandalló építés refrencia képeket ide kattintva talál

Vissza